Antena 3 CNN Mediu Încălzirea globală Previziuni sumbre privind schimbările climatice: Unele țări sunt la un pas de a se scufunda, la propriu

Previziuni sumbre privind schimbările climatice: Unele țări sunt la un pas de a se scufunda, la propriu

Câteva ţări sunt la un pas să se scufunde la propriu, iar unele teritorii de pe Planetă nu vor mai putea fi locuite foarte curând. Sunt îngrijorările consilierului pe probleme climatice al secretarului general al ONU.

de Raluca Bîrcă    |    05 Oct 2022   •   09:13

Vladislav Kaim, în vârstă de doar 27 de ani, îi încurajează pe tinerii din România să vorbească despre problemele cu care se confruntă Planeta, astfel încât să determine autorităţile să acţioneze mai repede.

Reporterul Antena 3 CNN, Raluca Bîrcă, a stat de vorbă cu Consilierul de tineret pe probleme climatice al Secretarului General ONU, Vladislav Kaim, şi a aflat şi cum vede acesta viitorul.

"Noi vedem că pentru regiunea noastră, pentru Europa de Est, există riscuri ce ţin de secete, de arşiţe şi impactul lor asupra râurilor, lacurilor, are un rol foarte important pentru că fără apă nu vom putea nici supravieţui şi nici să facem tranziţia spre un nou model economic. Şi în fapt nici modelul economic actual nu va rezista pentru că apa este o resursă subapreciată, ea ţinând de mentenanţa sistemului actual.

De aceea, în legătură cu poliiticile climatice, necesare pentru regiunea noastră, pentru ţări ca România, sunt politici ce ţin de modul de adaptare pentru că acele consecinţe pe care le vedem nu vor dispărea, vor creşte ca intensitate şi frecvenţă şi adaptarea este crucială şi tranziţie verde.", spune Vladislav Kaim.

"Avem ţări care sunt la un pas, fără nicio exagerare, de a se scufunda"

"Mă îngrijorează foarte mult că vom fi martori, curând, la acest scenariu: mai multe zone de pe glob vor deveni zone în care va fi imposibil de trăit ori foarte greu de trăit şi de fapt aceste zone sunt populate foarte dens.

Am vazut în aprilie că în India şi Pakistan ei au avut parte de temperaturi de peste 50 de grade, ca apoi să fie urmate, acum câteva săptămâni, în Pakistan, de inundaţii absolut devastatoare. Ei nu au la ce adapta, ei nu au ce atenua, ei au pierdut totul.

Noi avem ţări care sunt la un pas, fără nicio exagerare, de a se scufunda.

Noi trebuie să atragem mai multe eforturi şi resurse pentru a explica pe şleau ceea ce au în vedere experţii când ei vorbesc despre riscul crescut al secetelor în regiunea noastră.

Şi aici tinerii cu posibilitatea lor de a crea şi distribui contentul prin postere, chiar tik-tok este foarte necesară.", este de părere Vladislav Kaim.

Ce sunt locurile de muncă verzi și care vor fi meseriile viitorului

"Conceptul de loc de muncă verde presupune o activitate profesională care contribuie la diminuarea emisiilor de carbon. Aici vorbim despre energie, transmisiune şi baterii sunt sfere care acum au o importanţă foarte mare.

Eu sper că în 20 de ani fiecare cetăţean al României, al oricărei ţări din Europa de Est, va avea posibilitatea să fie atât consumator cat si producator de energie, care va veni dintr o sursa sustenabila.

Această energie să nu ne coste mult, această energie să fie pentru toţi şi să avem posibilitatea să avem delucru care ne inspiră, nu departe de casă şi să avem posibilităţi de deplasare oricum: cu bicicleta, cu transportul în comun, astfel încât să te poţi deplasa oriunde în 15 minute. O societate verde are, de fapt, de toate şi în abundenţă.", a mai precizat, pentru Antena 3 CNN, Consilierul de tineret pe probleme climatice.

×
Subiecte în articol: summit schimbari climatice previziuni
Parteneri
Fumul degajat de incendiul din Bucureşti este toxic! Precizările ISU şi ANM
x close