Antena 3 CNN Mediu Încălzirea globală Luna iunie, cea mai călduroasă din istoria planetei. Avertismentul specialiștilor: "Exact așa arată încălzirea globală"

Luna iunie, cea mai călduroasă din istoria planetei. Avertismentul specialiștilor: "Exact așa arată încălzirea globală"

Luna trecută a fost cea mai călduroasă lună iunie înregistrată vreodată pe planetă. Față de alți ani, diferențele de temperatură sunt foarte mari și demonstrează efectele devastatoare ale încălzirii globale.

Luna iunie, cea mai călduroasă din istoria planetei. Avertismentul specialiștilor: "Exact așa arată încălzirea globală"
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Iul 2023   •   12:45

Luna trecută, temperatura Pământului a depășit toate recordurile, în condițiile în care un val de căldură extremă a pârjolit sudul Statelor Unite ale Americii și Mexicul, iar căldura oceanelor a atins un nivel alarmant, arată un nou raport.

Analiza realizată de Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene a demonstrat că luna trecută a fost cea mai fierbinte lună iunie de pe planetă, cu o "marjă substanțială", peste recordul anterior, stabilit în 2019.

Nouă dintre cele mai fierbinți luni iunie au avut loc în ultimii 10 ani, ceea ce demonstrează că planeta parcurge o criza climatică cauzată de om, susține agenția UE.

Copernicus a mai constatat că temperaturile de la suprafața oceanelor au fost cele mai calde înregistrate vreodată pentru luna iunie, provocate, în principal, de un val de căldură în Atlanticul de Nord și de apariția fenomenului El Niño în Pacific.

Citește și: Imaginile dezastrului. Gospodării, case și drumuri din mai multe zone ale țării, distruse de inundații 

Rezultatele analizei au fost publicate la puțin timp după ce planeta s-a confruntat cu cea mai călduroasă zi înregistrată vreodată. Recordul a fost înregistrat în această săptămână în ziua de luni, marți nivelul fiind din nou depășit.

"Este alarmant. Este greu de imaginat cum vor fi verile pentru copiii și nepoții noștri în următorii 20 de ani. Exact așa arată încălzirea globală", a declarat, pentru CNN Jennifer Marlon, climatolog la Yale School of Environment.

Oamenii de știință au avertizat că aceste temperaturi record poartă amprentele crizei climatice, iar fenomenul El Niño are un impact puternic asupra climei, potrivit Mediafax.

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close