Antena 3 CNN Mediu Încălzirea globală Raport ONU: ”Este acum ori niciodată”. Doar reducerea severă a emisiilor va permite evitarea extremelor climatice

Raport ONU: ”Este acum ori niciodată”. Doar reducerea severă a emisiilor va permite evitarea extremelor climatice

Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei (IPPC) a publicat, luni, un raport despre impactul, vulnerabilitățile și adaptarea la schimbările climatice.

Raport ONU: ”Este acum ori niciodată”. Doar reducerea severă a emisiilor va permite evitarea extremelor climatice
Sursa foto: Pixabay
de Mia Lungu    |    06 Apr 2022   •   08:52

Evaluarea impactului schimbărilor climatice și a riscurilor, precum și adaptarea a fost stabilită în funcție de tendințele globale neclimatice care se desfășoară concomitent, de exemplu, pierderea biodiversității, consumul general nesustenabil al resurselor naturale, degradarea terenurilor și ecosistemelor, urbanizarea rapidă, schimbările demografice umane, inegalitățile sociale și economice și pandemia, se arată în raport.

În ciuda avertismentelor privind schimbările climatice emise de IPCC încă din 1990, emisiile globale au continuat să crească în ultimul deceniu, atingând cel mai înalt punct din istorie, potrivit Reuters.

Concluzia raportului: Emisiile globale sunt pe cale să depășească limita de încălzire de 1,5 grade Celsius față de nivelurile preindustriale, prevăzută în Acordul de la Paris din 2015 și să atingă aproximativ 3,2 grade Celsius până la sfârșitul secolului.

"Am părăsit COP26 desfășurat la Glasgow cu un optimism naiv, bazat pe noi promisiuni și angajamente", a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, la publicarea raportului.

"Dar angajamentele actuale privind clima ar însemna (încă) o creștere cu 14% a emisiilor. Și majoritatea emițătorilor majori nu iau măsurile necesare pentru a-și îndeplini promisiunile", a mai declarat Guterres.

"Este acum sau niciodată", a spus copreşedintele raportului IPPC, Jim Skea, într-o declaraţie ce însoţeşte raportul, citată de BBC News.

În acest moment, doar reducerea severă în acest deceniu a emisiilor în toate sectoarele, de la agricultură şi transporturi la energie şi construcţii, poate schimba lucrurile, se precizează în raport.

Totodată, guvernele ar trebui, totodată, să intensifice eforturile de a planta mai mulţi copaci şi de a dezvolta tehnologii care ar putea elimina o parte din dioxidul de carbon aflat deja în atmosferă după mai bine de un secol de activitate industrială.

×
Subiecte în articol: reducerea emisiilor extreme climatice
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close