Antena 3 CNN Mediu Încălzirea globală Urșii polari pe urma urșilor bruni românești | Schimbările climate îi determină să se hrănească cu gunoaie

Urșii polari pe urma urșilor bruni românești | Schimbările climate îi determină să se hrănească cu gunoaie

Urși polari înfometați se îndreaptă spre gropile de gunoi pentru a se hrăni pe măsură ce habitatul lor înghețat dispare.

Urșii polari pe urma urșilor bruni românești | Schimbările climate îi determină să se hrănească cu gunoaie
Sursa foto: Pexels
de Alexandra Ionescu    |    20 Iul 2022   •   22:44

Miercuri, o echipă de oameni de știință canadieni și americani a avertizat că gunoaiele reprezintă o amenințare emergentă pentru populațiile deja vulnerabile de urși polari, pe măsură ce animalele devin tot mai dependente de gropile de gunoi din apropierea comunităților nordice.

Acest lucru duce la conflicte mortale cu oamenii, se arată în raportul publicat în revista Oryx.

"Urșii și gunoiul reprezintă o asociere proastă", a declarat coautorul Andrew Derocher, biolog la Universitatea din Alberta. "Știm foarte bine acest lucru din perspectiva urșilor bruni și a urșilor negri, iar acum este o problemă care se dezvoltă cu urșii polari".

Urșii polari se bazează pe gheața marină pentru a vâna foci. Dar, în condițiile în care Arctica se încălzește de patru ori mai repede decât restul lumii, gheața se topește mai devreme în timpul verii și îngheață mai târziu în toamnă. Acest lucru îi obligă pe urși să petreacă mai mult timp pe uscat, departe de prada lor naturală.

Pentru a se îngrășa, raportul a precizat că urșii polari se adună acum în masă în jurul gropilor de gunoi deschise în locuri din zona arctică și subarctică, cum ar fi Belushya Guba din Rusia și grămezile de oase de balenă rămase de la vânătoarea inuiților de lângă Kaktovik, Alaska.

Pericolele consumului de gunoaie

Un astfel de comportament este riscant. Administratorii faunei sălbatice pot ucide urșii din motive de siguranță publică, iar consumul de gunoaie poate îmbolnăvi urșii.

Ambalajele sunt adesea înghețate în resturile alimentare, astfel încât urșii polari ajung să mănânce plastic și alte materiale necomestibile. "Urșii nu cunosc toate aspectele negative care decurg din ingerarea plasticului și nici bolile și toxinele la care sunt probabil expuși", a declarat coautorul Geoff York, director de conservare la Polar Bears International, un grup de susținere.

Potrivit oamenilor de știință, este posibil ca situația să se înrăutățească. Populațiile umane sunt în creștere în Arctica. Nunavut, Canada, - unde trăiesc mii de urși polari - se estimează că va crește cu aproape 40% până în 2043.

Îmbunătățirea gestionării deșeurilor rămâne o provocare pentru comunitățile izolate. Solul este adesea înghețat, ceea ce face dificilă îngroparea gunoiului, iar transportul cu camionul este costisitor. Vor fi necesare fonduri federale pentru a rezolva această problemă, au declarat oamenii de știință.

Sursă: Mediafax
×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close