Antena 3 CNN Mediu Poluare Raport UE: România, responsabilă de 85% din metanul emis de minele abandonate. Câtă energie electrică ar putea fi produsă dacă acest gaz ar fi captat

Raport UE: România, responsabilă de 85% din metanul emis de minele abandonate. Câtă energie electrică ar putea fi produsă dacă acest gaz ar fi captat

România se numără printre cei mai mari poluatori din Uniunea Europeană și este responsabilă pentru 85% din metanul emis de minele de cărbune abandonate.

de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Mar 2023   •   09:03

O analiză Ember arată că România se află pe locul doi în ceea ce privește emisiile de gaz metan din minele abandonate, primul loc fiind ocupat de Polonia.

Astfel, țara noastră este responsabilă pentru 85% din metanul emis de minele de cărbune din Uniunea Europeană.

Această situație este generată, din păcate, de lipsa instalațiilor de captare a emisiilor de gaz metan.

Dacă măcar jumătate din această cantitate ar fi captată, în România, s-ar putea genera energie electrică în valoare de 75 milioane de euro, dar și suficientă căldură reziduală pentru a încălzi aproape 19.000 de paturi de spital pe an, arată un studiu.

Citește și: Amenzi usturătoare pentru proprietarii de locuințe! Nouă din zece români fac această greșeală

În acest caz, Uniunea Europeană pregătește mai multe reguli stricte, menite să reducă poluarea, urmând ca, până la finalul lunii martie, să fie votate noile amendamente, care vor impune obligativitatea captării emisiilor de gaz metan.

Cu toate acestea, Ember avertizează că Uniunea Europeană își va rata ținta stabilită până în 2050, privind neutralitatea atribuită emisiilor de gaz metan.

×
Subiecte în articol: România poluare raport UE
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close