Antena 3 CNN Politică Şedinţa în care era programată citirea moţiunii a fost suspendată

Şedinţa în care era programată citirea moţiunii a fost suspendată

Şedinţa în care era programată citirea moţiunii a fost suspendată
Sursa foto: Foto: captură Antena 3
de S.T.    |    02 Oct 2019   •   15:48

Şedinţa Parlamentului de miercuri în care era programată citirea moţiunii de cenzură a fost suspendată, după ce au fost respinse prin vot programul şi ordinea de zi cu 182 voturi "pentru" şi 194 "contra".

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache a închis şedinţa, întrucât programul şi ordinea de zi au fost respinse prin acest vot.

Programul dezbaterii moţiunii de cenzură a fost subiectul unor dispute între Opoziţie şi PSD.

La începutul şedinţei, liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan, a solicitat, în plenul Parlamentului, modificarea programului, astfel încât moţiunea de cenzură să nu fie dezbătută şi votată sămbătă, ci luni.

"Propunem modificarea programului de lucru în baza art. 20 din Regulamentul comun, ca votul pentru moţiunea de cenzură să nu fie dat sâmbătă, ci luni, la ora 16,00", a subliniat Turcan.

Ea a argumentat că niciodată în 30 de ani o moţiune de cenzură nu a fost votată sămbăta sau duminica.

"Moţiunea care va conduce la căderea Guvernului are mai mulţi semnatari, fiind şase partide şi deputaţi ai minorităţilor, parlamentari ai PSD şi un independent, iar grupul minorităţilor a luat decizia să nu se accepte votarea moţiunii sămbătă sau duminică. Al treilea argument este modificarea programului de lucru, care este atributul exclusiv al plenului reunit", a spus Turcan, menţionând că Birourile permanente au propus programul de lucru, dar plenul poate să decidă.

"Ceea ce dvs. doriţi să faceţi este un semnal de slăbiciune, pentru că este puţin probabil să-şi imagineze cineva că grupul PSD a fost apucat de dor de muncă, în condiţiile în care a bătut vântul în Parlament numai pentru a nu veni cu restructurarea", a mai spus Turcan.

În replică, Florin Iordache a precizat că, potrivit regulamentului, nu se poate supune la vot decât programul de lucru şi ordinea de zi a plenului de astăzi, aşa cum a aprobat Biroul Permanent.

Deputaţii USR şi PMP Stelian Ion şi Emil Paşcan i-au acuzat pe cei din PSD că le este frică de moţiunea de cenzură.

"Ceea ce încercaţi să faceţi este un artificiu. Nu întâmplător cred că aţi fost desemnat să conduceţi această şedinţă. Ordinea de zi nu există, avem un proiect doar. Dacă nu vă e frică, supuneţi la vot modificarea programului", a susţinut Stelian Ion.

"Nu ne sfidaţi chiar aşa! Nu ne impuneţi dictatorial o zi pentru moţiunea noastră! Lăsaţi-ne să o votăm când vrem noi! Este scandalos! Roata şi pătrată tot se mai învârte câteodată", a afirmat şi deputatul PMP.

În acelaşi sens, senatorul liberal Alina Gorghiu a explicat că regulamentul prevede supunerea la vot a modificării programului.

"O să vă rog să faceţi recurs la regulament, sunt articole pe care le puteţi interpreta, dar acestea sunt atât de clare, de evidente, încât nu puteţi să nu supuneţi la vot programul de lucru", a declarat Gorghiu.

"Dvs. supuneţi acum la vot programul pentru ziua de azi, asta înseamnă că nu avem niciun program sâmbătă. E simplu. Înseamnă că sâmbătă nu avem nimic", a afirmat, la rândul său, deputatul Victor Ponta.

Florin Iordache a supus la vot programul de lucru al şedinţei Parlamentului de miercuri şi acesta a fost respins.

<

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close