Antena 3 CNN Politică Alina Petrescu: Bolshoi Teatr la Kremlin

Alina Petrescu: Bolshoi Teatr la Kremlin

Alina Petrescu: Bolshoi Teatr la Kremlin
11 Mai 2008   •   23:23

Vineri, 9 mai 2008. 63 de ani de la capitularea Germaniei naziste. Şi două zile de la învestirea în funcţie a noului preşedinte rus, Dmitri Medvedev, pupilul lui Vladimir Putin. Urmărind marea paradă militară din centrul Moscovei, te întrebi care dintre cele două momente a fost marcat de fapt. Ei bine, niciunul.

Coregrafia a fost perfectă, decorul somptuos, spectacolul fără cusur. Pe piatra cubică din Piaţa Roşie au defilat vineri, pentru prima oară după 18 ani, tancuri şi rachete. ?Baletul? militar rusesc a culminat aşadar cu revenirea pe scenă a unei Maya Plisetskaia puţin ruginită, dar la fel de eficientă şi spectaculoasă: artileria grea.

Prim-balerin a fost însă cineva care nu a făcut nici măcar o piruetă pe scenă şi, culmea!, a mai stat şi printre spectatori. Vladimir Putin a fost personajul principal şi, în acelaşi timp, muza spectacolului. Rusia întrezăreşte din nou, pentru prima oară după mulţi ani, statutul de putere mondială. O putere clădită pe petrol şi gaz dar şi pe retorica triumfalisto-naţionalistă a lui Putin.

Pregătirile şi repetiţiile pentru defilare s-au făcut în timpul mandatului său de preşedinte şi întru mărirea realizărilor sale. Dmitri Medvedev putea să stea liniştit acasă în timpul paradei de pe 9 mai. Oricum, deocamdată nimeni nu-l percepe ca pe un politician care stă pe propriile picioare. Îi va lua ceva timp şi foarte multă pricepere ca să nu rămână, ca preşedinte, un purtător de cuvânt al prim-ministrului său. Mai ales că Putin şi-a pregătit cu minuţiozitate mandatul de premier. A inclus printre prerogativele executivului numirea guvernatorilor de regiuni (deci şi-a subordonat atotputernicele autorităţi locale) şi a preluat conducerea celui mare partid din Rusia (adică şi-a subordonat şi parlamentul). Preşedintelui îi rămân însă atribute extrem de importante, cum ar fi ... demiterea premierului.

Iar în politică, de altfel ca şi în artă, nimic nu e sigur şi nimic nu e obligatoriu. Deocamdată, Putin şi Medvedev dansează în tandem, iar ultimul pare să se lase condus. Dar cum se va termina duetul lor, nimeni nu ştie. Maestrul va fi depăşit şi trădat de elev? E prea devreme de spus. Dar dansul va fi cu siguranţă captivant.

Alina Petrescu

×
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close