Antena 3 CNN Politică Armament greu american în estul Europei

Armament greu american în estul Europei

Armament greu american în estul Europei
Sursa foto: Foto: defense-update.com
14 Iun 2015   •   14:58

Armata americană plănuieşte să trimită armament greu în Estul Europei, inclusiv în România, spune ziarul New York Times. Un articol al ziarului spune că oficiali de la Washington au declarat că 5 mii de militari americani ar putea fi trimişi în regiune. De la Războiul Rece, este prima dată când Statele Unite trimit armament greu într-un stat aliat NATO. Informaţiile au apărut în timp ce, în zona Balticii, trupele aliate participă la o amplă aplicaţie militară, unde au fost filmate imagini spectaculoase.

Cinci mii de soldaţi din ţările NATO, dar şi din Suedia, Finlanda şi Georgia participă la aplicaţia militară din zona Balticii. Trupele au simulat o debarcare pe o plajă din sudul Suediei. În exerciţiu au fost implicate forţe navale, aeriene şi terestre. În schimb, ziarul New York Times spune că Statele Unite ar putea staţiona peste cinci mii de soldaţi în state NATO din Estul Europei, inclusiv România. De asemenea, în aceste ţări, americanii intenţionează să aducă şi armament greu, inclusiv tancuri, ca urmare a poziţiei agresive a Rusiei în conflictul din Ucraina, au spus surse oficiale pentru New York Times.

Potrivit ziarului, Pentagonul a făcut propunerea, care trebuie să fie aprobată de Secretarul american al Apărării şi de Casa Albă. Dacă planul va fi acceptat, ar fi pentru prima dată după Războiul Rece când Pentagonul îşi instalează armament greu într-un alt stat NATO şi pentru prima dată în istorie într-un stat aliat care a făcut parte din Pactul de la Varşovia. Propunerea prevede instalarea în România, Polonia, Bulgaria şi posibil Ungaria de echipament necesar pentru o companie ori pentru un batalion, aproximativ 750 de soldaţi. Iar în ţările Baltice de echipament necesar pentru 150 de militari.

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close