Antena 3 CNN Politică Băsescu: Moldova nu e în pericol de a fi implicată într-o situaţie precum cea din Georgia

Băsescu: Moldova nu e în pericol de a fi implicată într-o situaţie precum cea din Georgia

Băsescu: Moldova nu e în pericol de a fi implicată într-o situaţie precum cea din Georgia
11 Aug 2008   •   15:38

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, luni, la Sulina, că Republica Moldova nu este în pericol să fie implicată într-o situaţie similară celei din Georgia. ?Avem toate analizele că nu se va întâmpla în Transnistria ceea ce s-a întâmplat în Osetia de Sud?, a declarat Traian Băsescu, prezent la Şcoala de vară ?Comunităţi româneşti şi identitate europeană?.

Precizările şefului statului au venit după ce a fost întrebat de către unul dintre participanţii din Republica Moldova dacă România poate face ceva mai mult pentru georgieni, deoarece ?în Republica Moldova este acelaşi pericol, în contextul conflictului transnistrean nerezolvat încă?.

?Este o întrebare extrem de dificilă la care, din păcate, din motive de securitate, nu vă pot da un răspuns complet. Vă pot spune că noi am avut o analiză şi în ultima şedinţă a CSAT de sâmbătă. Susţinem fără rezerve integritatea teritorială a Georgiei, valabil şi pentru Republica Moldova?, a menţionat Băsescu.

El a subliniat că România va acţiona în contextul deciziilor UE şi NATO cu privire la Georgia, pentru că ?aceste structuri susţin fără rezerve integritatea teritorială a Georgiei?.

?Acest lucru l-am spus şi prin comunicatul dat, dar îmi pare foarte rău că nu vă pot spune mult mai multe. Puteţi să fiţi convinşi că şi la Bucureşti a sunat clopoţelul conflictului îngheţat din Transnistria odată cu evenimentele din Georgia. Analizele care s-au făcut au vizat în mod egal evenimentele din Georgia şi un posibil scenariu legat de Transnistria şi atitudinea României într-un astfel de scenariu, care, în mod categoric, va fi diferită dacă în Transnistria s-ar întâmpla ceva. Noi avem însă toate analizele că nu se va întâmpla în Transnistria ceea ce s-a întâmplat în Osetia de Sud şi Abhazia?, a declarat preşedintele Băsescu. El a precizat că nu există un asemenea risc în momentul de faţă.

Agerpres

×
Parteneri
Klaus Iohannis iese la pensie. Postul său de profesor va fi scos la concurs
x close