Antena 3 CNN Politică Compromis PSD-PDL: Guvernul îşi va asuma răspunderea pe legile Educaţiei întocmite de Andronescu

Compromis PSD-PDL: Guvernul îşi va asuma răspunderea pe legile Educaţiei întocmite de Andronescu

Compromis PSD-PDL: Guvernul îşi va asuma răspunderea pe legile Educaţiei întocmite de Andronescu
Sursa foto: Vasile Blaga
31 Aug 2009   •   12:59

Liderii coaliţiei PSD-PDL au juns la un compromis pe tema asumării răspunderii guvernamentale pe un pachet de legi, inclusiv pe legile privind reforma educaţiei. Democrat-liberalii au renunţat să mai susţină raportul comisiei Miclea şi au luat în braţe codul elaborate de ministrul social-democrat de resort Ecaterina Andronescu. Anunţul a fost făcut luni la finalul biroului coaliţiei de către secretrul general al PDL, Vasile Blaga.

Procedura de asumare va fi iniţiată de Executivul Boc în data de 2 septembrie şi va cuprinde un pachet de legi privind restructurarea agenţiilor guvernamentale, sistemul educaţional, salarizarea bugetarilor şi reducerea cheltuielilor publice.

Dacă în cazul pachetelor de legi privind restructurarea agenţiilor guvernamentale, salarizarea bugetarilor şi reducerea cheltuielilor publice lucrurile vor levolua rapid în direcţi dorită de premierul Emil Boc, în cazul reformării sistemului educaţional, lucrurile se complică.

Surse social-democrate susţin că asumarea rspunderii pe codul Andonescu nu va putea fi făcută la pachet cu celelalte legi, fiind preconizat un aflux semnificativ de amendamente din partea parlamentarilor care ar putea întârzia această procedură aproape o lună, un răgaz primit cu braţele deschise de către pesedişti care ar dori să exploateze electoral aceste legi printr-o amplă dezbatere cu toţi factorii interesaţi.

Potrivit unor surse din cadrul coaliţiei, PSD s-a arătat de acord cu asumarea răspunderii pe legile educaţiei, dar numai cu însuşirea şi respectarea cadrului general al proiectului elaborat de ministrul social-democrat de resort Ecaterina Andronescu. Până în prezent, partenerii pesedişti s-au opus vehement adoptării procesului de reformă în sistemul educaţional prin procedura dorită de PDL, liderii acestui partid invocând în repetate rânduri necesitatea unei dezbateri publice ample urmate de traseul legislativ obişnuit prin Parlament.

Vicepremierul Dan Nica a precizat, după şedinţa coaliţiei PSd-PDL, că asumarea răspunderii pe legile educaţiei se va face pe pachetul prezentat de ministrul Ecaterina Andronescu, propunerea fiind făcută astăzi chiar de către premierul Emil Boc.
"Primul-ministru ne-a informat că pachetul de legi prezentat de Ecaterina Andronescu este pachetul pe care îşi va asuma răspunderea", a spus Nica.
Cu toate acestea, social-democraţi şi-au păstrat rezervele cu privire la acest procedeu, ei condiţionând sprijinirea asumării de o dezbatere menită să elimine "toate elementele susceptibile de interpretări".
"Vor mai urma în mod categoric dezbateri", a spus Nica, sugerând că aceste consultări ar putea avea loc în paralel cu procedura de asumare a răspunderii să se realizeze ţinând cont de necesitatea de a avea consultări.
Întrebat care va fi data la care guvernul îşi va asuma răspunderea pe cele trei pachete de lege, Nica a arătat că ?primul ministru şi-a anunţat intenţia de asumare a răspunderii pe data de2 septemebrie?.?Acest lucru este prerorgativa primului-ministru care nu poate fi cenzurată în nici un fel. Luni vor fi fixate procedurile parlamentare? a subliniat vicepremierul.
În ceea ce priveşte pachetul de legi privind restructurarea economică, Nica a arătat că acesta va fi format dintr-o serie de măsuri convenite deja cu FMI şi Banca Monială, care să cuprindă inclusiv neimpozitarea profitului reinvestit, în timp ce în cazul celui de-al doilea pachet de legi vizat de procedura de asumare privind salarizarea unică, se aşteaptă finalizarea discuţiilor cu reprezentanţii din justiţie şi educaţie care vor avea loc astăzi şi vor continua şi mâine pentru a avea în final ?un sistem predictibil şi echitabil de salarizare?.

?Nimeni nu va pierde la salariu. Cei care au avut salarii mici vor putea junge la un salariu corespunzator, iar cei care vor intra în istem vor intra cu acelşi salriu cu cei aflaţi deja? a explicat Nica.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: vasile blaga
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close