Antena 3 CNN Politică Consultările de la Cotroceni, la final. Boc: De legea bugetului de stat depinde şi ieşirea din criză

Consultările de la Cotroceni, la final. Boc: De legea bugetului de stat depinde şi ieşirea din criză

Consultările de la Cotroceni, la final. Boc: De legea bugetului de stat depinde şi ieşirea din criză
Sursa foto: Foto: Intact Images
02 Noi 2010   •   08:34

Consultările de la Palatul Cotroceni dintre Traian Băsescu şi liderii partidelor aflate în arcul guvernamental s-au încheiat la ora 14:00. La final, premierul Emil Boc a declarat că discuţiile s-au axact pe principalele probleme de politică internă şi externă şi a anunţat priorităţile pentru perioada imediat următoare. Potrivit primului ministru, acestea sunt adoptarea legii bugetului de stat pe anul 2011 şi a legii privind salarizarea unică, precum şi reexaminarea legii pensiilor.

"De legea bugetului de stat depinde pe de o parte ieşirea din criză şi asiugurarea creşterii economice şi pe de altă parte bugetele administraţiilor locale din România", a declarat Emil Boc.

Referitor la legea pensiilor, premierul a declarat că speră şi contează pe participarea Opoziţiei, întrucât legea este una de interes naţional. Emil Boc i-a avertizat apoi pe Mircea Geoană şi pe ceilalţi membri din Opoziţie să respecte Constituţia şi să nu mai extindă dezbaterea pe această lege.

"În primul rând, să respecte Constituţia şi legile ţării Mircea Geoană şi, alături de el, ceilalţi membri din Opoziţie. Nu îşi pot permite să treacă peste Constituţie şi legi astfel încât să extindă o dezbatere dincolo de obiectul limitativ cu care a fost sesizat Senatul, un singur articol, iar de aici să ducă la blocarea acestei legi. Vom utiliza toate mijloacele parlamentare şi legale pe care le vom avea la dispoziţie", a spus Boc.

Angajarea răspunderii pe legea salarizării nu e exclusă


Emil Boc a mai spus după consultări că nu exclude posibilitatea angajării răspunderii Guvernului pe legea salarizării, precizând însă că decizia finală va fi luată în coaliţie.

"Va fi o decizie pe care o vom lua în coaliţie, dar nu este exclusă o asemenea variantă", a spus Boc, întrebat dacă Guvernul îşi va asuma răspunderea pe legea salarizării.

Premierul a mai precizat că adoptarea acestui  proiect constituie una dintre priorităţi, din perspectiva PDL.

"Legea (salarizării - n.r.) se află în fază finală, iar, din perspectiva discuţiilor pe care le-am avut cu FMI, CE şi BM, suntem în măsură să pregătim în perioada imediat următoare forma finală pentru a fi aprobată de către Parlament", a spus Boc.

Emil Boc, după consultările de la Cotroceni


Pambuccian vrea condiţii mai bune pentru mediul de afaceri

Liderul grupului minorităţilor din Parlament, Varujan Pambuccian, a declarat, la finalul consultărilor, că ar caracteriza întâlnirea de luni drept una "netoxică". Pambuccian a vorbit apoi despre condiţiile necesare în cazul semnării unui nou acord cu instituţiile financiare externe. Potrivit acestuia, este nevoie de condiţii mai bune pentru mediul de afaceri.

"De data asta accentul trebuie să îl punem foarte serios pe condiţii mai prieteneşti pentru mediul de afaceri. (...) De data asta vom fi extrem de fermi. Locurile de muncă în acest moment continuă să fie extrem de scumpe pentru angajator, conditţile fiscale continuă să fie mai proaste decât cele oferite de alte state, chiar din proximitatea noastră", a spus Varujan Pambuccian.

Nu toate statele ne doresc în spaţiul Schengen

Liderul grupului minorităţilor a vorbit şi despre aderarea României la spaţiul Schengen. Potrivit acestuia, unele state nu doresc ca România să fie acceptată în acest spaţiu.

"Suntem într-o situaţie destul de complicată, pentru că există state care în mod evident nu ne vor în Schengen. În cazul unuia dintre ele, fiind chiar în programul partidului de guvernământ ca un punct distinct. Sigur că aici deja problema nu mai este una legată de aspectele tehnice, care sunt rezolvate practic, nu există absolut nicio chestiune de ordin tehnic. Există în schimb o chestiune de percepţie a României din partea unora dintre statele europene", a declarat Varujan Pambuccian.

Liderul grupului minorităţilor a mai spus că diplomaţia românească ar trebui să fie extrem de activă în lunile care urmează.

"Din păcate, nu e prima oară când se întâmplă lucrul acesta: există chestiuni de percepţie care pot împiedica demersurile care sunt foarte bine puse la punct. (...) Există cel puţin un stat şi care nu e unul dintre statele foarte mari ca populaţie şi ca economie", a mai spus  Pambuccian.

Pambuccian, după consultări


Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit, luni, la Palatul Cotroceni, cu liderii partidelor parlamentare care au dat curs invitaţiei de a participa la consultări. Mai exact, cu liderii partidelor aflate în arcul guvernamental, Opoziţia anunţând anterior că nu va lua parte la discuţii. Întâlnirea a început la ora 12:00.

În debutul întâlnirii, Traian Băsescu le-a spus liderilor politici că i-a chemat pentru a discuta despre deciziile luate la consiliul de toamnă de la Bruxelles, despre concluziile evaluării FMI, despre intrarea României în spaţiul Schengen, precum şi despre priorităţile legate de absorbţia fondurilor puse la dispoziţie de FMI şi UE.

Premierul Emil Boc a ţinut să-l asigure pe şeful statului că priorităţile respective sunt şi ale Guvernului şi ale României şi că legile care trebuie adoptate pentru a primi următoarea tranşă din împrumut urmează să fie finalizate în perioada imediat următoare.

Consultări la Palatul Cotroceni


Din partea PDL, la consultările de la Cotroceni au participat premierul Emil Boc, Vasile Blaga şi Theodor Stolojan. Delegaţia UDMR este formată din Marko Bela, Laszlo Borbely şi Peterru Lakatos. UNPR este reprezentată de Gabriel Oprea, Cristian Diaconescu şi Marian Sârbu, iar grupul parlamentar al minorităţilor de Varujan Pambuccian şi Ovidiu Ganţ.

Preşedintele Traian Băsescu a venit însoţit de consilierii Sebastian Lăzăroiu, Peter Eckstein Kovacs, Ştefan Deaconu, Leonard Orban, Bujor Teodoriu şi Cătălin Avramescu.

Opoziţia nu a participat la consultări

Liderii Opoziţiei au anunţat încă de luni că nu vor merge la consultările cu Traian Băsescu. Drept urmare, şeful statului i-a acuzat pe aceştia de demagogie.

"Nici domnul Antonescu, nici domnul Ponta nu pot spune că nu au responsabilităţi faţă de ţară. Ne ducem, ne pupăm cu mogulii pe frunte, ne dau la televizor şi noi ţipăm. Avem armament, spunem orice", a declarat şeful statului luni seară, la TVR1.

"Ce încredere să-mi inspire, de exemplu, un şef de partid care azi declară nu ne ducem la Cotreoceni decât pentru negocierea pentru guvern. Deci el nu vine decât la ciolan. Dacă la Cotroceni se dă o ciosvârtă, vine şi zgârâie-n porţile Palatului, dacă nu e de dat o ciosvârtă", a mai spus Băsescu.

Opoziţia nici nu vrea să audă de discuţii cu preşedintele Traian Băsescu.

"Nu participăm la acele pseudo-consultări. Când Traian Băsescu o să vrea să discute cu Opoziţia despre lucruri importante o să mergem. Acum e un simplu gest neserios şi îl tratăm ca atare", a spus preşedintele PSD, Victor Ponta.

Nici conservatorii nu merg la consultările de la Palatul Cotroceni. Liderul PC, Daniel Constantin, susţine că şeful statului mimează că respectă Constituţia prin organizarea consultărilor.

“Considerăm că Băsescu minează respectarea discuţiei, mai ales că PC şi-a expimat punctele de vedere privind temele anunţate. PC nu va face jocurile lui Băsescu şi în consecinţă nu va participa la consultările anunţate pentru mâine”, a declarat Daniel Constantin.

La rândul lor, liberalii rămân fermi pe poziţie. Preşedintele PNL Crin Antonescu a anunţat că partidul său nu va merge la consultările de la Cotroceni. Totuşi, liderul PNL spune că temele anunţate sunt importante si vrea să iniţieze discuţii cu Guvernul şi cu celelalte partide politice, cu excepţia UNPR.

“Pentru consultarile uzuale nu mergem. Preşedintele României şi-a pierdut calitatea de moderator”, a declarat liderul liberalilor, Crin Antonescu.

×
Parteneri
Sondaj pentru Primăria Capitalei. Candidaţii care pierd voturi
x close