Antena 3 CNN Politică Cum putem avea alegeri în siguranţă. Planul Guvernului pentru scrutinul din 27 septembrie

Cum putem avea alegeri în siguranţă. Planul Guvernului pentru scrutinul din 27 septembrie

Alegerilor locale din 27 septembrie se pot desfăşura fără a creşte riscul răspândirii infecţiei cu coronavirus, a spus premierul Ludovic Orban, miercuri, în plenul reunit al Parlamentului.

Cum putem avea alegeri în siguranţă. Planul Guvernului pentru scrutinul din 27 septembrie
Sursa foto: Hepta
de Milena Niță    |    12 Aug 2020   •   16:01

În plus, pentru ca scrutinul să se desfăşoare în cele mai bune condiţii, se vor lua nişte măsuri pentru ca regulile din pandemie să poată fi respectate, având în vedere că în secţiile de votare vor ajunge foarte mulţi oameni.

"Eu cred că putem să organizăm alegerile fără să creştem riscul de transmitere a virusului. Cred că, în primul rând, cei care candidează sunt oameni care vor să conducă comunităţile locale şi trebuie să dea un exemplu către cetăţeni. Corectitudinea candidaţilor în campanie şi a susţinătorilor lor este foarte importantă şi de ei va depinde, în primul rând, modul în care se organizează alegerile şi mai ales capacitatea de a nu creşte riscul epidemiologic pe perioada alegerilor", a afirmat şeful Guvernului, Ludovic Orban, în plenul Parlamentului.

Orban: Ministerul Sănătăţii şi MAI pregătesc un set de reguli

În ce priveşte data alegerilor, de 27 septembrie, acest termen a fost stabilit în urma consultărilor care au avut loc între liderii politici şi votat de Parlament. 

Cât priveşte campania şi ziua alegerilor, măsurile care vor fi luate se referă, potrivit lui Orban, la protejarea sănătăţii oamenilor cu care interacţionează candidaţii şi echipele de susţinători pe perioada campaniei electorale. De bază este masca de protecţie, iar Ministerul Sănătăţii şu cu cel de Interne lucrează în prezent la un set de reguli.

"Atât timp cât 27 septembrie, data alegerilor locale, a fost hotărâtă de Parlament, Guvernul a făcut toate demersurile pentru organizarea în bune condiţii a alegerilor locale. Gândiţi-vă că mandatele aleşilor locali au fost prelungite odată. (...) Autoritatea Electorală Permanentă împreună cu Ministerul Sănătăţii şi cu Ministerul de Interne dezbat, în momentul de faţă, setul de reguli care trebuie respectate pe parcursul campaniei electorale de către candidaţi şi de către susţinătorii candidaţilor (...).

Orban: Masca, obligatorie la evenimente electorale. Plus mănuşi şi dezinfectant

Vor exista reglementări în ceea ce priveşte distanţa fizică, în ceea ce priveşte organizarea evenimentelor electorale în care, aşa cum am stabilit, pentru evenimentele culturale, de exemplu, există o distanţă fizică între participanţii la eveniment, trebuie să existe o limitare a numărului de participanţi. 

Evident, va fi obligatorie purtarea măştii la astfel de evenimente electorale, unde există interacţiune cu cetăţenii. În ceea ce priveşte distribuţia materialelor, aici discuţiile sunt ca activiştii care distribuie materiale să poarte mănuşi, evident, să aibă dezinfectanţi, astfel încât să reducă riscul de transmitere a virusului prin materialele distribuite, atunci când nu apelează la modalitatea de a transmite materialele de campanie prin poştă. 

De asemenea, în ceea ce priveşte organizarea zilei votului, toţi reprezentanţii din birourile electorale vor avea la dispoziţie cinci măşti pe perioada de 24 de ore, pe parcursul zilei în care se desfăşoară activitatea. Gândim reguli de distanţare fizică în cazul în care sunt mai mulţi alegători care stau la coadă pentru a-şi exercita dreptul de vot", a mai declarat Orban.
 

×
Subiecte în articol: Ludovic Orban mască alegeri locale
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close