Antena 3 CNN Politică Cum s-au împărțit funcțiile în Parlament. PSD are șefia celor mai multe comisii

Cum s-au împărțit funcțiile în Parlament. PSD are șefia celor mai multe comisii

Cum s-au împărțit funcțiile în Parlament. PSD are șefia celor mai multe comisii
26 Dec 2016   •   10:29

Cum s-au împărțit funcțiile în Parlament, o dată cu convocarea noului Legislativ. În urma distribuirii funcțiilor, după numărul de mandate, PSD deține șefia celor mai multe comisii. Tinerele speranțe din Camera Deputaților merg la comisia de egalitate de șanse, notează Libertatea.

Parlamentul a reușit să finalizeze validarea mandatelor și să stabilească conducerile celor două Camere dar și componența comisiilor de specialitate. Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu sunt noii președinți ai celor două Camere. În conducerea forurilor legislative au intrat persoane apropiate celor doi lideri. Florin Iordache, Gabriel Vlase și Rovana Plumb sunt noii vicepreședinți ai Camerei, în timp ce, la Senat, Claudiu Manda, de la Craiova, Paul Stănescu și Nicolae Bădălău sunt social-democrații care fac parte din Biroul permanent.

Și liberalii și-au împărțit funcțiile: Cătălin Predoiu este noul vicepreședinte al Camerei Deputaților, iar la Senat, Alexandru Pereș și Marcel Vela sunt chestor respectiv vicepreședinte în Biroul Permanent.

Conform algoritmului, PSD va conduce cele mai multe comisii în ambele Camere ale Parlamentului, inclusiv comisiile juridice.

Liderul PSD Liviu Dragnea și-a ales și va activa în Comisia pentru administraţie publică. Tot în Comisia pentru administraţie va fi şi liderul USR Nicuşor Dan. PSD conduce și comisia de buget-finanțe, prin Viorel Ştefan în timp ce Rovana Plumb merge în în Comisia pentru muncă, iar Nicolae Bănicioiu  în Comisia pentru sănătate.

Comisia juridică din Camera Deputaților va fi condusă de Florin Iordache (PSD). Din partea Opoziției, în această comisie va active și deputatul PNL Cătălin Predoiu. Eugen Nicolicea, de la PSD,  va fi în Comisia de regulament, la fel ca şi deputatul PMP Robert Turcescu și Adriana Săftoiu, de la PNL. Tot în comisia de Regulament intră și deputatul ALDE, Steluța Cătăniciu, care, paradoxal, a pierdut definit procesul cu ANI, pentru incompatibilitate. Victor Ponta conduce comisia de afaceri europene, secondat de Roberta Anastase, de la PNL.

Tânăra speranță de la PSD, Alexandra Bogaciu, devenită celebră pentru pozele sexy postate pe pagina de socializare a fost repartizată în comisia pentru egalitate de șanse. Aceeași comisie va reprezenta și cea mai tânără deputată PNL, Mara Mareș, care deține și funcția de secretar în comisie. Și Mara Calista, fosta consilieră a lui Dacian Cioloș, va fi colegă cu cele două deputate.

La Senat, social-democrații au reușit să primească președinția a 11 comisii de specialitate. Printre cele mai importante se află Comisia juridică, care va fi condusă de Daniela Carmen Dan, comisia pentru buget-finanțe, condusă de Viorel Arcaș, Comisia pentru politică externă, care i-a revenit lui Cristian Dumitrescu, dar și Comisia pentru administrație publică publică și organizarea teritoriului, condusă se Florin Cârciumaru.

Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport a revenit Ecaterinei Andronescu, Comisia pentru cultură și media lui Ionuț Vulpescu, iar Comisia pentru regulament, lui Mihai Fifor. Comisia pentru agricultură silvicultură și dezvoltare rurală rămâne la Doina Silistru.

Fostul lider PNL Alina Gorghiu va face parte din comisia juridică, în timp ce Traian Băsescu, liderul PMP, va fi șeful comisiei pentru dezvoltare și strategie economică, deși și-ar fi droit să facă parte din comisia comună pentru controlul SRI. Daniel Zamfir de la PNL, inițiatorul legii Dării în plată, va conduce comisia economică, iar comisia pentru diaspora, Viorel Badea, tot de la PNL.

Săptămâna viitoare, Parlament își reia, marți, activitatea. PSD speră că președintele Klaus Iohannis o va desemna pe Sevil Shhaideh ca premier, și promite că în maxim două zile, noul Guvern va trece prin Parlament. Astfel, miniștrii propuși ar urma să fie audiați în comisiile de specialitate, iar votul pentru învestitura Guvernului să se facă imediat după, pentru a intra în activitate începând cu 1 ianuarie 2017.

Liviu Dragnea, noul președinte al Camerei Deputaților, le-a tăiat aleșilor orice speranță de plecare în vacanță. Liderul PSD transmis clar parlamentarilor  că în ianuarie vor reveni urgent la muncă, pentru a vota bugetul pe 2017.

×
Subiecte în articol: parlament functii comisii Klaus Iohannis
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close