Antena 3 Politică Cum scapă Traian Băsescu chiar dacă va fi dovedit a fi colaborator al Securității

Cum scapă Traian Băsescu chiar dacă va fi dovedit a fi colaborator al Securității

30 Mai 2019   •   10:06
Cum scapă Traian Băsescu chiar dacă va fi dovedit a fi colaborator al Securității

CNSAS susține că fostul președinte Traian Băsescu ar fi fost colaborator al Securității. Chiar și așa, Băsescu are mari șanse să rămână cu mandatul de europarlamentar.

Candidaţii la funcţii publice trebuie să depună o declaraţie pe proprie răspundere că nu au colaborat cu Securitatea. Declaraţia este verificată de CNSAS. Dacă cineva este descoperit că a minţit în această declaraţie, singura măsură legală care poate fi luată împotriva lui este judecarea pentru fals în declaraţii, scrie Libertatea.

România nu a avut niciodată o lege a lustraţiei, ceea ce înseamnă că foştii colaboratori ai Securităţii nu au vreo interdicţie privind accesul în funcţii publice. O astfel de interdicţie nu există nici la nivel european. Asta înseamnă că Traian Băsescu va ajunge, indiferent de hotărârea Curții de Apel, în Parlamentul European. Odată ce mandatul său începe oficial, pe 1 iulie 2019, el va beneficia de o protecţie sporită, sub forma imunităţii.
 

Mai multe, pe Libertatea.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close