Antena 3 CNN Politică Defilare: 15 miniştri propuşi au trecut cu brio de avizul comisiilor. Elena Udrea iese cu bine din focul audierilor

Defilare: 15 miniştri propuşi au trecut cu brio de avizul comisiilor. Elena Udrea iese cu bine din focul audierilor

Defilare: 15 miniştri propuşi au trecut cu brio de avizul comisiilor. Elena Udrea iese cu bine din focul audierilor
Sursa foto: Parlament
22 Dec 2009   •   17:03

Vasile Blaga, Kelemen Hunor, Adriean Videanu, Sebastian Vlădescu, Teodor Baconschi, Cătălin Predoiu, Mihai Şeitan, Daniel Funeriu, Laszlo Borbely, Radu Berceanu, Gabriel Oprea, Cseke Attila, Gabriel Sandu, Dumitru Mihai şi Elena Udrea au trecut cu bine de testul comisiilor parlamentare de specialitate.

Ultima avizată favorabil, în urma audierilor de la comisiile de specialitate, este Elena Udrea. Ea a primit aviz favorabil ca ministru al Turismului şi Dezvoltării cu 43 de voturi pentru, patru împotrivă şi o abţinere.



În lipsa unui portofoliu ministerial, vicepremierul Marko Bela a fost scutit de audierile din comisii. Intraţi în procedura audierilor încă de dimineaţă, miniştrii propuşi de premierul desemnat Emil Boc au beneficiat de absenţa unei bune părţi a reprezentanţilor PNL şi PSD din comisii, dar şi de voturile pozitive ale unor reprezentanţi ai opoziţiei, ei primind avize cu majorităţi confortabile de voturi. Cea mai susţinută candidatură a fost a democrat-liberalului Vasile Blaga care a primit din partea parlamentarilor din comisii 46 de voturi "pentru", doar 10 "împotrivă" şi patru abţineri. Recordul său a fost ulterior bătut de udemeristul Cseke Attila, a cărui nominalizare pentru Sănătate a fost avizată în unanimitate de către parlamentrii comisiilor de resort. Elena Udrea a rămas la această oră singurul ministru care trebuie să treacă prin "extemporalul" comisiilor parlamentare, unele cercuri politice speculând posibilitatea ca aceasta să fie şi unicul ministru care nu va primi avizul din partea forurilor de specialitate, pe fondul criticilor emise şi de către unii lideri UDMR cu privire la nominalizarea acesteia pentru ministerul care Cumulează Dezvoltarea Reghională şi Tuirismul.

Testul dat de miniştrii propuşi în faţa parlamentarilor din comisii nu are un rol decisiv. Este doar un aviz consultativ. Al doilea hop va fi miercuri dimineaţă, când plenul va supune la vot atât formula Executivului, cât şi programul de guvernare al cabinetului Boc. În prezent, Boc poate conta pe o majoritate fragilă în Parlament de 239 de voturi, în condiţiile în care are nevoie de minimum 236 pentru ca guvernul propus de el să fie invesitit. PNL şi PSD au anunţat deja că nu vor vota guvernul, dar nu este exclus să se înregistreze o serie de defecţiuni în rândurile propriilor parlamentari.

Audierile miniştrilor din Cabinetul Boc 4 au durat toată ziua. Conform programului, primii care au intrat la audieri, la ora 11.00, au fost Vasile Blaga, Sebastian Vlădescu, Adriean Videanu, Kelemen Hunor şi Mihai Şeitan.

Vasile Blaga, nominalizat pentru portofoliul Apărării, a fost audiat în comisiile de pentru administraţie publică şi apărare. Propus pentru Finanţe, Sebastian Vlădescu a răspuns întrebărilor venite de la comisiile pentru buget, finanţe şi bănci, în vreme ce Adriean Videanu, propus la Economie, a fost audiat de comisiile pentru politici economice, industrii şi servicii.

Audierile au continuat pe parcursul întregii zile. Cătălin Predoiu - nominalizat pentru Justiţie şi Mihai Şeitan - la Muncă, au fost audiaţi de câte trei comisii reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Alţi miniştri propuşi, precum Adriean Videanu, Teodor Baconschi, Laszlo Borbely, Radu Berceanu, Gabriel Oprea, Cseke Attila, Gabriel Sandu şi Mihgai Dumitru au fost deja audiaţi şi au primit votul pozitiv al comisiilor parlamentare de profil. la ora 17:00 este aşteptată la comisii şi Elena Udrea, propusă ca ministru pentru Dezvoltare Regională şi Turism.

Iată programul audierilor care s-au desfăşurat marţi în comisiile parlamentare de profil:

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga a fost audiat de comisiile pentru administraţie publică şi de cele pentru apărare.

Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu a fost audiat de comisiile pentru buget, finanţe şi bănci.

Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Adriean Videanu a fost audiat de comisiile pentru politici economice, industrii şi servicii.

Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Kelemen Hunor a fost audiat de comisiile pentru cultură.

Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Mihai Şeitan a fost audiat în comisiile pentru muncă şi protecţie socială.

Miistrul Justiţiei, Cătălin Predoiu a fost audiat de comisiile juridice, de disciplină şi imunităţi, pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii şi pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi a fost audiat de comisiile de politică externă.

Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Petru Funeriu a fost audiat de comisiile pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Radu Berceanu a fost audiat la comisiile pentru industrii şi servicii.

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea a fost audiat in comisiile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely a fost audiat de comisiile pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic şi cea pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice

Ministrul Sănătăţii, Cseke Atilla a fost audiat de comisiile pentru sănătate şi familie

Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Gabriel Sandu a fost audiat în comisiile pentru tehnologia informaţiei şi cea economică.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Mihail Dumitru a fost audiat în comisiile pentru agricultură.

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea a fost audiată în comisiile pentru administraţie publică şi cele pentru industrie şi servicii.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: audieri ministri
Parteneri
Vremea de Paște și 1 mai. ANM anunță când se încălzește
x close