Antena 3 CNN Politică Deputaţii au votat eliminarea accizelor la ţuică

Deputaţii au votat eliminarea accizelor la ţuică

Deputaţii au votat eliminarea accizelor la ţuică
30 Sep 2008   •   23:48

Micii producători de ţuică nu vor mai plăti niciun fel de accize pentru rachiul natural pe care îl produc pentru consumul propriu. Există însă două condiţii: alcoolul produs nu trebuie să depăşească 750 de litri pe an, iar ţuica să fie băută în familie.
Legea a fost votată cu 210 voturi pentru, nicio abţinere şi niciun vot împotrivă. Cei 11 deputaţi iniţiatori ai proiectului spun că taxele cerute până acum de stat pentru producţia de alcool îi descurajau pe oameni. Producătorii individuali de alcool trebuiau să plătească statului 3,7 euro pe litru, dacă nu produceau mai mult de 50 de litri. Orice depăşea această limită se plătea dublu. În aceste condiţii mulţi dintre gospodari au cedat şi au renunţat la producţia de ţuică.
Votul de astăzi, spun deputaţii are şi o latură ecologică. Palinca produsă în casă nu conţine E-uri.
Mai rămâne totuşi o problemă: Uniunea Europeană, care nu vede cu ochi buni renunţarea la accize. Mai ales că subiectul fusese clarificat, în 2002, când guvernul a negociat cu oficialii europeni într-un un capitol separat impozitarea.
Din momentul în care legea intră în vigoare, fiecare producător individual poate face până la 250 de litri de alcool pur pe an, fără să plătească nicio taxă. Pe masa gospodarului, asta se traduce în doi litri de ţuică pe zi, sau puţin peste un litru de palincă. Neimpozabili.
Observator

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close