Antena 3 CNN Politică Emil Boc: Stăm bine la capitolul datorii suverane, dar suntem încă departe de a ne bucura

Emil Boc: Stăm bine la capitolul datorii suverane, dar suntem încă departe de a ne bucura

Emil Boc: Stăm bine la capitolul datorii suverane, dar suntem încă departe de a ne bucura
Sursa foto: Foto: INTACT Images
07 Aug 2011   •   16:30

Premierul Emil Boc a declarat, în cadrul unei videoconferinţe cu prefecţii, că România are nevoie de maximă precauţie şi de evitarea politicilor populiste.

Boc a ţinut să precizeze contextul în care se situează România în acest moment. „Lucrurile nu s-au liniştit în plan internaţional. America a fost la 12 ore de a fi în situaţia de incapacitate de plată iar agenţia Standard and Poor's a retrogradat ratingul de ţară al Americii. Nici în Europa apele nu sunt încă liniştite şi ţări precum Grecia, Italia, Spania, Portugalia, Irlanda trec prin serioase dificultăţi.”

"Criza datoriilor suverane nu s-a încheiat. Foarte multe ţări au depăşit nivelul datoriilor publice, punctul de reper pentru o ţară. Ţările cu cel mai ridicat grad de îndatorare sunt: Grecia, cu 158% datorie din PIB, Italia – 120%, Irlanda – 112%, Portugalia, - 102%, Belgia – 97%. România are, la şase luni din 2011, un nivel al datoriei de 31,4% din PIB. Deci stăm bine la acest capitol, dar suntem încă departe de a ne bucura”, a precizat Boc.

"Trebuie să înţelegem o dată pentru totdeauna că nu putem consuma mai mult decât producem şi că nu ne putem întinde mai mult decât ne este plapuma”, a continuat premierul.

Boc a adăugat că pieţele internationale confirmă situaţia economică mai bună a României, în comparaţie cu 2010. "La începutul lunii august, prima de risc a României este cu aproximativ 25% mai mică faţă de aceeaşi perioadă din 2010. Cu cât această primă de risc este mai mică, cu atât ţara este mai sigură pentru investitori. România a câştigat încrederea pieţelor internaţionale”, a conchis prim ministrul.

 


×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close