Antena 3 CNN Politică Geoană: Boc, comandat de la Cotroceni. Asumarea răspunderii pe legile educaţiei, jocul lui Băsescu

Geoană: Boc, comandat de la Cotroceni. Asumarea răspunderii pe legile educaţiei, jocul lui Băsescu

Geoană: Boc, comandat de la Cotroceni. Asumarea răspunderii pe legile educaţiei, jocul lui Băsescu
Sursa foto: Mircea Geoanã
14 Aug 2009   •   17:44

Asumarea răspunderii Guvernului pe pachetul legilor educaţiei face parte din "jocul lui Traian Băsescu", a susţinut vineri preşedintele PSD, Mircea Geoană. Pe motiv că nu crede în ?documente hibride?, candidatul PSD la prezidenţiale a respins şi formula de analiză în tandem a proiectului ministerului Educaţiei cu raportul comisiei Miclea, alternativă lansată astăzi de premierul Emil Boc. Liderul social-democrat a sugerat încă o dată că premierul Emil Boc nu ar fi altceva decât o marionetă în mâinile Cotroceniului care-l comandă după bunul să plac. Ca atare, apelul social-democratului de încetare a jocului cu soarta elevilor şi studenţilor a fost adresat preşedintelui Traian Băsescu şi nu colegului său de coaliţie, aflat la cârma Guvernului.
"Pentru a putea să te duci către Parlament cu asumarea răspunderii trebuie să ai avizul ministrului de resort. Suntem un stat de drept, nu poate nimeni să interfereze cu dreptul ministrului de resort pentru a-şi pune semnătura pe textul pe care-l consideră potrivit pentru viziunea ministrului asupra domeniului respectiv. Toată această forţare este o butaforie politică (...). Iar domnul Boc nu face asta de capul domniei sale, este comandat de la Cotroceni, este jocul domnului Băsescu şi domnul Băsescu trebuie să înceteze să se joace cu soarta studenţilor şi elevilor din România", a afirmat Geoană.
Liderul PSD a reiterat poziţia ministrului Ecaterina Andronescu de ieri, apreciind că sistemul de învăţământ ar trebui lăsat în afara luptei electorale, iar partidele să nu se mai certe "pe spatele elevilor şi al studenţilor".
Geoană a respins şi formula ?hibridă? lansată astăzi de premierul Emil Boc de analizare în tandem a Codului Andronescu cu raportul comisiei prezidenţiale Miclea.
"Este atât de evident scopul strict politic al acestui demers (asumarea răspunderii ? n.r.), încât nici nu mai trebuie să comentăm. Ceea ce este de astăzi o obligaţie legală este că proiectul depus de doamna ministru, întâmplător doamna Andronescu, întâmplător ministru PSD, este textul pe care se poartă dezbaterea publică şi pe care se vor lua decizii. Nu cred în documente hibride, nu cred în sinteze din texte diferite, cred în schimb într-o dezbatere publică sănătoasă, în autoritatea profesională a celor care au contribuit la acest proiect de cod", a afirmat preşedintele PSD.
În ceea ce priveşte forma de adoptare a proiectului de reformă a educaţiei, Geoană a cerut din nou o dezbatere publică pentru ca acesta să ajungă cât mai repede în Parlament.
"Cred că în acest moment există o obligaţie din partea ministerului şi a Guvernului să procedeze neîntârziat la un calendar de dezbateri publice care să permită într-un timp rezonabil prezentarea acestuia ca text asumat de întregul Guvern şi trimis Parlamentului României, singurul for îndrituit să ia o decizie conform democraţiei noastre pe un text atât de important. Fac de aici, de la Cluj, un apel la depolitizarea rapidă a acestui subiect. Dacă vrem să ne certăm în vederea alegerilor prezidenţiale putem să găsim alte teme, dar nu pe spatele studenţilor şi elevilor din România", a afirmat Geoană.

Antena3.ro

×
Parteneri
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște
x close