Antena 3 CNN Politică Guvernul, ameninţat cu instanţa de societatea civilă dacă nu retrage Codurile din Parlament

Guvernul, ameninţat cu instanţa de societatea civilă dacă nu retrage Codurile din Parlament

Guvernul, ameninţat cu instanţa de societatea civilă dacă nu retrage Codurile din Parlament
Sursa foto: Guvern
24 Mar 2009   •   18:06

13 organizaţii neguvernamentale au depus marţi, la Guvern, "o somaţie" prin care solicită retragerea din Parlament a celor patru proiecte de Coduri juridice, ameninţând că în caz contrar vor acţiona Executivul în instanţă. Sub motto-ul ?Opriţi codurile!?, reprezentanţii societăţii civile acuză gravele deficienţe ale acestor documente şi solicită dezbaterea publică timp de o lună a fiecărui Cod în parte.
?Plângerea prealabilă este o etapă procedurală obligatorie anterioară formulării unei acţiuni în instanţa de contencios administrativ", a explicat, după depunerea documentului la registratura Guvernului, reprezentantul CRJ, Georgiana Iorgulescu.
Iorgulescu, şi-a manifestat speranţa ca Executivul să decidă, în şedinţa de miercuri, retragerea celor patru coduri, anunţând că, în caz contrar, "în două-trei zile" va introduce o cerere de anulare a HG-urilor la instanţa de contencios administrativ.
Iorgulescu a suţinut că Executivul a încălcat Legea Transparenţei în adoptarea hotărârilor de guvern prin care a adoptat actele normative în forma actuală.
"Codurile au fost greşit pornite ca principiu. La baza lor a stat o analiză comparată şi un studiu al nevoilor sociale", a acuzat Alistar, criticând "indulgenţa" manifestată faţă de fenomenul corupţiei sau alte aspecte procedurale precum utilizarea de probe derivate din cele obţinute ilegal.
Alistar a reiterat criticile formulate la adresa proiectelor celor patru acte normative: afectarea libertăţii presei, transformarea României într-un refugiu pentru infractori şi afectarea gravă a mediului de afaceri.
?Concret, în drept, vom încerca să obţinem în instanţă anularea actelor normative prin care codurile au fost adoptate de Guvern, dacă acesta nu va lua decizia înţeleaptă de a le retrage. Odată anulate cele patru HG-uri, înseamnă că Parlamentul nu a fost sesizat cu proiectele codurilor şi că acestea trebuie, mai întâi dezbătute", a declarat la rândul său,Victor Alistar, liderul TI România.
În plângerea către Guvern, ONG-urile arată că nu există nicio justificare legală pentru încălcarea Legii Transparenţei, de care Guvernul este acuzat, susţinând că o astfel de conduită "nu este specifică unui stat de drept".
"Astăzi (marţi, n.r.) lansăm campania ŤOpriţi Codurileť. Ea va consta în dezbateri şi conferinţe pe tema celor patru acte fundamentale pe care toţi semnatarii le vor organiza în viitor, dar şi acţiunile pe plan judiciar pe care intenţionăm să le derulăm în continuare, în cazul refuzului Guvernului de a retrage cele patru coduri din Parlament", a precizat Alistar.
În cazul în care Guvernul îşi va asuma, la 15 mai, răspunderea în Parlament pentru adoptarea codurilor, Alistar a afirmat că-i va cere preşedintelui Traian Băsescu să refuze promulgarea actelor normative.
"Vom solicita preşedintelui - în această situaţie în care sper, sincer, să nu ajungem - să nu promulge codurile în forma lor actuală, pentru că nu se poate construi statul de drept pe o lege strâmbă", a declarat Alistar.
Plângerea prealabilă înaintată Guvernului este semnată de 13 ONG-uri, printre care Asociaţia Jurnaliştilor, Clubul Român de Presă, Agenţia de Monitorizare a Presei, Centru de Resurse Juridice, Centrul pentru Resurse Publice şi Transparency International.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: guvern retragere parlament instanta
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close