Antena 3 CNN Politică Guvernul, convocat în şedinţă extraodinară. Boc şi Băsescu şi-au întrerupt vizitele prin ţară pentru o discuţie de 15 minute

Guvernul, convocat în şedinţă extraodinară. Boc şi Băsescu şi-au întrerupt vizitele prin ţară pentru o discuţie de 15 minute

Guvernul, convocat în şedinţă extraodinară. Boc şi Băsescu şi-au întrerupt vizitele prin ţară pentru o discuţie de 15 minute
Sursa foto: Guvern
10 Iul 2009   •   14:20

Alarmă falsă la şedinţa de urgenţă a Guvernului convocată de premierul Emil Boc. La lucrările Executivului nu s-au prezentat decât 8 miniştri, şedinţa durând doar 15 minute. Miniştrii au fost convocaţi, vineri, la Guvern, de premierul Emil Boc pentru a se reuni într-o şedinţă extraordinară. Şedinţa de astăzi se anunţa a fi una importantă, de vreme ce premierul Emil Boc a renunţat la vizita pe care o efectua, împreună cu ministrul Sănătăţii Ion Bazac, la Spitalul Floreasca, iar preşedintele Traian Băsescu şi-a întrerupt vizita pe care o făcea pe şantierele autostrăzii Bucureşti-Ploieşti reclamând că "au apărut nişte probleme în acordul interguvernamental Nabucco", proiect ce urmează să fie semnat luni, în Turcia.

Semnarea acordului interguvernamental constituie una dintre ultimele etape înainte de începerea procedurilor de atragere a finanţării şi demararea lucrărilor de realizare a proiectului. Totuşi, reprezentanţii Consorţiul Nabucco neagă faptul că ar fi informaţii cu privire la apariţia unor probleme la proiectul Nabucco.

În fapt, pe lista de discuţii de astăzi a Guvernului s-a aflat dezbaterea proiectului de ordonanţă pentru completarea ordonanţei nr. 119/1999 privind controlul intern şi controlul financiar preventiv.

Ministrul de Finanţe, Gheorghe Pogea a precizat la final că s-a discutat despre punerea în concordanţă a legilor 500/2000 şi OUG 119/1999, prin care, practic, Curtea de Conturi a fost transformată în mediator între Ministerul Finanţelor şi toţi cei care cer credite.

"Spre sfârşitul lunii vor avea loc discuţii cu FMI pentru a-i convinge pe aceştia să fie mai îngăduitori cu cheltuielile guvernului român atunci când vine vorba despre investiţiile în infrastructură" a mai adăugat Pogea.

"Documentele de plată care sunt aferente cheltuielilor care au făcut obiectul refuzului de viză vor fi acceptate de unităţile Trezoreriei statului, la plată, numai în cazul în care Curtea de Conturi constată că refuzul de viză de control financiar delegat este întemeiat. Cu alte cuvinte, pentru a elimina toate aceste chestiuni neclare şi aceste necorelări între această ordonanţă şi legea finanţelor publice, practic Unităţile Trezoreriei statului pot să plătească inclusiv documente de plată care au fost refuzate dar Curtea de Conturi spune că refuzul de plată este neîntemeiat", a explicat Gheorghe Pogea.

În cee ce priveşte proiectul Nabucco, ministrul Economiei, Adriean Videanu a ţinut să precizeze că nu este nicio problemă în legătură cu acest acord, singura modificare necesară fiind transferul mandatului pentru semnarea acordului interguvernamental de la ministrul Economiei la premier.

"Nu este nicio probelmă cu Nabucco. Singurul lucru este legat de modificarea mandatului, care iniţial era pentru mine, dar celelalte state au decis să trimită la Ankara premierii, astfel că mandatul a fost acordat premierului", a afirmat Videanu, citat de Mediafax.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: guvern
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close