Antena 3 Politică ICCJ: Deputatul Aurel Nechita este incompatibil întrucât este şi decan de facultate

ICCJ: Deputatul Aurel Nechita este incompatibil întrucât este şi decan de facultate

11 Feb 2013   •   16:35
ICCJ: Deputatul Aurel Nechita este incompatibil întrucât este şi decan de facultate Foto: Agerpres

Instanţa supremă a stabilit că deputatul Aurel Nechita este incompatibil întrucât deţine atât funcţia de parlamentar, cât şi pe cea de decan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi, ANI comunicând sentinţa Camerei Deputaţilor, informează Mediafax.
   
Agenţia Naţională de Integritate arată, luni, că raportul de evaluare emis la 27 iunie 2011, prin care s-a constatat încălcarea dispoziţiilor legale privind regimul juridic al incompatibilităţilor de către deputatul Aurel Nechita a rămas definitiv şi irevocabil prin Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 585/05.02.2013, prin care a fost admis recursul formulat de ANI împotriva sentinţei nr. 339/31.10.2011 a Curţii de Apel Galaţi.
   
"Agenţia Naţională de Integritate a comunicat raportul de evaluare Camerei Deputaţilor în vederea aplicării sancţiunilor disciplinare, respectiv revocarea din funcţie, şi a interdicţiei exercitării unei funcţii sau demnităţi publice, în conformitate cu prevederile art. 25, alin. (1) din Legea nr. 176/2010: ?Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat că a emis un act administrativ, a încheiat un act juridic, a luat o decizie sau a participat la luarea unei decizii cu încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective, în măsura în care prevederile prezentei legi nu derogă de la aceasta şi dacă fapta nu întruneşte elementele constitutive ale unei infracţiuni", a precizat sursa citată.
   
ANI a precizat că, potrivit articolului 25, alineatul 2 din Legea 176/2010, "persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor alin. (1) sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicţia de 3 ani operează potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate".
   
Potrivit ANI, în perioada 12 mai 2005 - 19 decembrie 2008, Aurel Nechita a exercitat, simultan, atât funcţia de deputat, cât şi pe cea de decan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi, încălcând, astfel, prevederile articolului 84, alineatul 2 din Legea 161/2003.
   


Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close