Antena 3 CNN Politică Liviu Dragnea, eliberat din închisoare

Liviu Dragnea, eliberat din închisoare

Liviu Dragnea iese din închisoare, după ce a ispăşit doi ani din pedeapsa de trei ani şi jumătate de închisoare, a decis, joi, Tribunalul Giurgiu.

Liviu Dragnea, eliberat din închisoare
Sursa foto: Hepta
de Georgiana Adam    |    15 Iul 2021   •   13:28

Magistrații Tribunalului Giurgiu au decis, joi, eliberarea lui Liviu Dragnea. Decizia este definitivă și în câteva ore Dragnea va putea părăsi Penitenciarul Rahova.

Fostul lider PSD a stat în închisoare 2 ani și 2 luni.

Dragnea a fost audiat prin videoconferinţă de la Penitenciarul Rahova, unde este încarcerat pentru trei ani şi jumătate în dosarul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman. 

Decizia de strămutare la Giurgiu a aparţinut Curţii de Apel Bucureşti, în urma solicitării lui Dragnea care spunea atunci că judecătorii de la Tribunalul Bucureşti care i-au respins eliberarea sunt corupţi.

Decizia de joi este definitivă şi executorie.

În timpul şederii la Penitenciarul Rahova, fostul lider al social-democraţilor s-a confruntat cu o mulţime de probleme. I-au fost încălcate mai multe drepturi, au stabilit judecătorii de la sectorul 5. Este vorba de dreptul la sănătate, muncă şi apărare. 

Fostul lider al PSD a avut câştig şi orele în care nu a muncit şi au fost socotite ca ore lucrate. 

Avocat Teodosiu: "A participat la activitate religioasă şi s-a redactat o revistă la insistenţele dânsului"

"Sentinţa fondului e nelegală şi mă refer la aspectele dreptului european. Aţi pus în discuţie aspectul împlinirii termenului, 27.06, termen la care ar fi avut dreptul la o nouă cerere, dacă azi nu ne-am fi aflat aici. 

Acea fracţie de două treimi e de mult împlinită, la sfârşitul lunii februarie. Zilele nemuncite i-au fost recunoscute ca zile muncite. 

Şi Parchetul a făcut o referire a comitetului (...) cu privire la eliberarea deţinutilor. Un om are vocaţia de a cere eliberarea condiţionată, dar când sunt îndeplinite condiţiile de lege afirm că are dreptul să fie eliberat condiţionat. 

Flavia Teodosiu: "Nu s-a ţinut cont că a avut o conduită bună, a fost apreciat în penitenciar"

Perioada minimală trebuie fixată în conformitate cu legea. De vechiul cod civil la art 59, a împlinit fracţia şi trebuie să aibă dreptul de eliberare condiţionată. 

Onorat tribunal, a executat fracţia de două treimi şi această recomandare vine şi întăreşte ce spunem noi. Convingerea instanţei că persoana s-a reabilitat. Fondul a apreciat inadmisibil, totul deşi a primit avizul de la comisia de specialitate", a declarat, joi, avocatul lui Dragnea, Flavia Teodosiu.

"Parchetul nu a ţinut cont de recomandarea comisiei de eliberare condiţionată care e condusă de un judecător chiar şi cu rang mai înalt şi, atunci, vin eu şi spun că atunci când un om a îndeplinit condiţiile şi a fost apreciat în penitenciar, instanţa nu s-a raportat la niciun element. 

Nu s-a ţinut cont că a avut o conduită bună, a avut activitate, atitudine decentă, opt recompense şi încă 20 până în ziua de azi, câştigând 122 de zile", a mai precizat apărătoarea fostului şef PSD.

"Dragnea a avut o sancţiune disciplinară, iulie 2020. Nu poate să mai fie pusă în discuţie. A fost executată şi instanţa omite să citească regulamentul de aplicare a legii.

Avocat Dragnea: "A participat la activitate religioasă şi s-a redactat o revistă la insistenţele dânsului"

Această sancţiune nu putea fi ridicată mai devreme, că aşa dispune legea. I-a fost ridicată atunci cand se putea. 

A participat la activitate religioasă şi s-a redactat o revistă la insistenţele dânsului. Şi din nou a obţinut recompense. 

Când a fost condamnat, instanţa a avut în vedere şi drepturile omului, dar aici nu mai vorbim de cuantum, ci de modalitatea în care a executat-o. 

Pedeapsa şi scopul nu pot fi confundate. Dragnea îndeplineşte toate condiţiile ca să fie eliberat condiţionat şi să admiteţi contestaţia şi să dispuneţi eliberarea condiţionată", a mai explicat Flavia Teodosiu.

Dragnea a ispăşit 2 ani din pedeapsa de 3 ani şi jumăte de închisoare

De asemenea, el s-a plâns şi că, în vremea în care a avut COVID, avocaţii nu au putut intra la el şi, mai mult, după ce a fost operat la coloană nu a beneficiat de îngrijiri medicale pentru că a stat izolat. Colegii de celulă au fost cei care l-au bandajat şi i-au curăţat rănile după ce operaţia a recidivat.

Dragnea a ispăşit 2 ani din pedeapsa de 3 ani şi jumăte de închisoare primiţi în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Fostul lider PSD Liviu Dragnea a fost condamnat, în mai 2019, la închisoare de 3 ani şi 6 luni cu executare, în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia de Protecţie a Copilului Teleorman. 

După împlinirea fracției de pedeapsă, Dragnea a încercat în repetate rânduri să obțină eliberarea condiționată.

Dragnea a câștigat procesul împotriva Penitenciarului Rahova pentru zilele muncite

Judecătoria Sectorului 5 a respins, la finalul lunii iunie, contestația la executare formulată de Penitenciarul Prahova prin care era solicitată scăderea din zilele recunoscute ca fiind muncite de Liviu Dragnea în penitenciar a perioadei în care acesta s-a prezentat în fața judecătorilor.

"Astăzi am mai câștigat încă o dată împotriva Penitenciarului Rahova", spunea, atunci, Flavia Teodosiu.

Decizia nu este definitivă, potrivit Portalului Instanțelor de Judecată.

Liviu Dragnea, mai aproape de eliberare

Curtea de Apel București a admis, luna trecută, cererea de strămutare formulată de fostul lider al PSD, Liviu Dragnea, în dosarul privind eliberarea condiționată.

Potrivit deciziei, procesul lui Liviu Dragnea a fost mutat la Tribunalul Giurgiu.

"Admite cererea de strămutare formulată de către petentul Dragnea Liviu Nicolae cu privire la dosarul nr.7901/302/2021. 

În baza art.74 alin.2 Cod proc. penală dispune strămutarea judecării contestațiilor formulate de către petentul Dragnea Liviu-Nicolae și de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție împotriva Sentinței penale nr. 1025 pronunțată la data de 27.04.2021 de către Judecătoria sectorului 5 București în dosarul nr. 7901/302/2021 de la Tribunalul Bucureşti la Tribunalul Giurgiu", se arată în decizia Curții de Apel București.

×
Subiecte în articol: Liviu Dragnea
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close