Antena 3 CNN Politică Marcel Ciolacu: "Sistemul de Garanție-Returnare, cel mai mare proiect public-privat din România"

Marcel Ciolacu: "Sistemul de Garanție-Returnare, cel mai mare proiect public-privat din România"

Premierul Marcel Ciolacu amintește că mai sunt câteva zile până pe 31 noiembrie, "când intră în vigoare Sistemul de Garanție-Returnare, cel mai mare proiect public-privat din România".

Marcel Ciolacu: "Sistemul de Garanție-Returnare, cel mai mare proiect public-privat din România"
Sursa foto: gov.ro
de Georgiana Adam    |    23 Noi 2023   •   13:52

"Mai sunt doar câteva zile până pe 31 noiembrie, când intră în vigoare Sistemul de Garanție-Returnare, cel mai mare proiect public-privat din România”, spune Marcel Ciolacu.

Premierul precizează că sunt alocate peste 85 de milioane de euro, notează Mediafax.

"Ne propunem să colectăm șapte miliarde de deșeuri care să fie reciclate anual. Îl rog pe ministrul Mediului, Mircea Fechet, să folosească fiecare zi rămasă pentru a explica public importanța acestui program și modul în care se derulează. Îl felicit pentru determinarea sa pentru a pune acest program în aplicare", încheie premierul.

Proiectul vizează recuperarea și reciclarea a peste 7 miliarde de ambalaje anual și integrează o schemă de stimulare financiară a returului recipientelor.

Ce este sistemul de garanţie-returnare

PET-urile se vor colecta selectiv, dar în zadar atât timp cât nu reuşim să reciclăm deşeurile. În 30 noiembrie intră în vigoare sistemul de garanţie-returnare. Pentru fiecare pet reciclat vom primi înapoi garanţia de 50 de bani plătită la cumpărare.

La programul de garanţie-returnare vor participa peste 80.000 de comercianţi din toată ţara. În timp ce în mediul urban vor fi aparate speciale care vor prelua PET-urile, în magazine mici din comune sau sate selectarea se va face manual. Mai exact, vânzătorii vor primi recipientele şi vor returna cumpărătorilor garanţia de 50 de bani.

Pentru sistemul de garanţie-returnare s-au alocat peste 85 de milioane de euro. Oficialii speră ca 7 miliarde de deşeuri să fie reciclate anual cu ajutorul acestui program.

×
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close