Antena 3 CNN Politică Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, la final de mandat: Rata de contractare a crescut astfel de 15 ori, de la 5%, cât era în 2016, la 75,3%

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, la final de mandat: Rata de contractare a crescut astfel de 15 ori, de la 5%, cât era în 2016, la 75,3%

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, la final de mandat: Rata de contractare a crescut astfel de 15 ori, de la 5%, cât era în 2016, la 75,3%
26 Apr 2019   •   21:20

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, și-a prezentat bilanțul la final de mandat. Rovana Plumb lasă Ministerul pentru a candida la alegerile pentru a reprezenta România în Parlamentul European.

“Am avut o experiență profesională plină de provocări la conducerea Ministerului Fondurilor Europene. 

Am gestionat cifre, dar am urmărit rezultate. Le voi prezenta sumar, fiindcă ele vorbesc de la sine despre mandatul meu.

Astăzi, avem 8,6 miliarde euro intrați în România, pe lângă cele 6,6 miliarde euro plăți directe către fermieri. Această cifră ne situează, cu 28 la sută absorbție, imediat lângă media europeană. 

Am deschis linii de finanțare de 25 miliarde euro, reprezentând 91% din banii care ne-au fost alocați în perioada de programare actuală. 

Valoarea proiectelor depuse pentru aceste linii de finanțare este de 41,7 miliarde euro, iar valoarea contractelor de finanțare pe care le-am semnat se ridică la 21,7 miliarde euro. Rata de contractare a crescut astfel de 15 ori, de la 5%, cât era în 2016, la 75,3%. 

Cifrele sunt elocvente. Dar, dincolo de cifre, a fost mereu o echipă.

O echipă de profesioniști alături de care am reușit să deblocăm fondurile europene, scoțând România din sintagma “zero absorbţie” și făcând posibile toate realizările amintite.

Le mulțumesc la acest final de mandat colegilor mei din minister și din guvern, prim-ministrului Viorica Dăncilă, colegilor parlamentari din coaliția PSD-ALDE si in mod special președintelui PSD, Liviu Dragnea, pentru incredere si sprijin permanent.

Am gândit  și acționat, prin toate măsurile pe care le-am pus în aplicare, după principiul cum putem îmbunătăți viețile oamenilor, folosind banii europeni. 

Am demarat cel mai amplu proces de simplificare a legislației pentru sprijinirea beneficiarilor și accesul românilor la banii europeni. 

Am eliminat barierele existente, care îngreunau inutil absorbția. Am renunțat la unele suprareglementări impuse de legislația națională în plus față de prevederile regulamentelor europene.

Viziunea mea de mandat a fost o mai bună raportare la nevoile pieței și un dialog permanent și transparent CU, PENTRU și ÎN FOLOSUL beneficiarilor de fonduri europene și al României.

Dincolo de acest 28 la sută absorbție, las în implementare proiecte cu impact major pentru România, în domenii strategice, asumate prin programul de guvernare al PSD-ALDE:  sănătate, educație, infrastructură de transport, mediu, infrastructură de apă și canalizare, energie, gestionarea situațiilor de urgență, digitalizarea serviciilor și multe altele. 

În același timp, ne-am îngrijit și de viitorii bani europeni,  reprezentând interesele Statelor Membre si negociind, la Bruxelles, cu multă ambiție până noaptea târziu, din ipostaza noastră de Președinție rotativă a Consiliului Uniunii Europene. 

România a obținut rezultate apreciate de partenerii noștri europeni, prin închiderea a 90 dosare legislative cu un uriaș impact în viața noastră, a tuturor. Un astfel de rezultat ne face mândri pe toți cei care am contribuit la acest succes.

Îmi asum o plecare ce va fi de fapt o extensie a tuturor obiectivelor enumerate. Le voi continua din viitoarea mea ipostază profesională. 

M-a onorat mereu misiunea de a putea contribui, de oriunde-aș fi, la dezvoltarea țării mele și la îmbunătățirea vieții oamenilor pe care îi reprezint. 

Mi-am propus să nu-i dezamăgesc niciodată”

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close