Antena 3 CNN Politică Sfaturile lui Adrian Năstase pentru alegerile locale: Să învățăm din experiența înaintașilor liberali

Sfaturile lui Adrian Năstase pentru alegerile locale: Să învățăm din experiența înaintașilor liberali

Sfaturile lui Adrian Năstase pentru alegerile locale: Să învățăm din experiența înaintașilor liberali
Sursa foto: Foto: Facebook / Adrian Nastase
03 Mai 2016   •   13:32

Fostul premier Adrian Năstase a scris, pe blogul personal, că odată cu apropierea alegerilor locale, trebuie să învățăm din „experienta inaintasilor liberali”, acesta oferind exemplul alegerilor din 1922 din judetul Arges.

"Mitul democratiei si modelului absolut al capitalismului interbelic s-a dezvoltat, dupa Revolutie, prin raportare la perioada comunista dar si ca urmare a unor frustrari legate de perioada de tranzitie ce a urmat. Cred insa ca nu trebuie vazute lucrurile din trecut doar in culori roz. Iata un exemplu: alegerile din 1922 in judetul Arges. Documentul pe care il prezint a fost redactat, in urma alegerilor, de catre Organizatia Partidului Taranesc din judetul Arges", scrie Adrian Năstase, pe blogul personal.

"Contextul era specific perioadei interbelice. Guvernul Take Ionescu fusese indepartat prin vot de cenzura, iar Regele l-a insarcinat pe seful Partidului Liberal, Ionel Bratianu, cu formarea noului guvern. Deoarece liberalii nu aveau decat vreo 7-8 membri in Parlament (la alegerile din 1920, liberalii obtinusera doar 10% din voturile pentru Camera), era nevoie sa se creeze noua majoritate pentru noul „guvern al meu”. Asa incat s-a purces la „organizarea” noilor alegeri , intr-un interval de doua luni (ianuarie-martie 1922). Cred ca nici macar dl Blaga nu putea sa faca o organizare atat de rapida. Sigur, documentul se refera doar la situatia din judetul Arges dar ea poate da sugestii pentru o organizare, la nivel national, de catre liberali, in acest an. Oricum exista traditii minunate. Cel putin asa rezulta din declaratiile publicate in acest volum. E adevarat, e nostim faptul ca taranistii candidau sub semnul electoral Secera. In ceea ce-i priveste pe liberali, sunt consemnate interventiile noilor autoritati („din primele zile, prefectul a afisat o ordonanta prin care interzice orice atacuri impotriva guvernului…”p.47), teroarea din campania electorala, bataile cu parul („..ii facea semnul secera pe spatele hainei cu creta si cand iesea afara din local il luau in primire batausii care se plimbau cu batele la spate pe ulitele subsectiei…”, p.75), sute de arestari pentru intimidare, concentrari in armata pentru simpatizantii taranisti, impiedicarea delegatilor taranisti de a participa in birourile de vot, implicarea pentru prima data a armatei si a magistraturii in „stabilirea” rezultatului alegerilor, dezinformari („Fata de infrangerea suferita la Senat in toata tara, taranistii si-au retras candidaturile de la Camera si nu mai candideaza nicaieri” – anunt fals atribuit taranistilor, p.107)."

×
Subiecte în articol: Adrian Nastase alegeri locale blog
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close