Antena 3 CNN Politică Nervi în comisia Udrea: Deputaţii acuză "falsul şi "varza" găsită în documentele de pe site-ul Turismului

Nervi în comisia Udrea: Deputaţii acuză "falsul şi "varza" găsită în documentele de pe site-ul Turismului

Nervi în comisia Udrea: Deputaţii acuză "falsul şi "varza" găsită în documentele de pe site-ul Turismului
Sursa foto: Elena Udrea
13 Aug 2009   •   12:56

Membrii comisiei de anchetă Udrea acuză falsitatea unor documente postat pe site-ul Ministerului turismului. Nervoşi că sunt trimişi de către reprezentanţii acestei instituţii să butoneze calculatoarele pentru a citi documentele legate de achiziţii şi contracte pe site-ul ministerului, deputaţii comisiei Udrea au reclamat existenţa unor date false de postare a acestor acte. Documentele puse la dispoziţie comisiei parlamentare de anchetă în cazul Udrea pe site-ul Ministerului Turismului sunt ?o varză, numai praf în ochi? a susţinut joi, deputatul PSD, Aura Vasile, după ce a precizat că a avut răbdarea să dea click pe toate documentele existente pe respectiva pagină de net. Funcţionarii de la Turism le-au mai rezervat încă o supriză neplăcută. doi dintre directorii care urmau să fie astăzi audiaţi au fugit în concediu pentru a nu da cu ochii cu membrii comisiei de anchetă.

"Revoltă" asezonată cu "varza" de pe site-ul ministerului

"Suntem trimişi, în mod constant, către site-ul Ministerului Turismului. Am avut răbdarea să stau, până noaptea târziu, să dau click pe toate documentele de pe site. Am constatat că este o varză şi acolo. Este numai pentru praf în ochi", a susţinut Aura Vasile.
Ea a criticat şi puţinele documente pe care Ministerul Turismului le-a trimis comisiei, în condiţiile în care există o lege a transparenţei. "Ceea ce ne-au pus la dispoziţie (reprezentanţii Miniterului Turismului- n.r.) este o varză", a continuat în aceeaşi manieră deputatul PSD:
În opinia Aurei Vasile, comportamentul refractar adoptat de către Ministerul Turismului în acest caz nu ar reprezenta decât o încercare de aducere în derizoriu a activităţii comisiei prin "tot felul de comunicate, care sunt neadevărate".
"Ceea ce Ministerul Turismului comunică nu este adevărul. Ar trebui să vadă şi reprezentanţii presei ce ne-a trimis Ministerul. Am stat două zile să sortăm malul de hârtie, parcă luat cu furca, pentru a stabili două, trei, patru hârtii privind procedura stabilită de Ordonanţa 34", a adăugat Vasile.
Preşedintele Comisiei Udrea, Ludovic Orban (PNL), s-a arătat şi el revoltat de ultimele "postări" de pe site-ul Ministerului Turismului, acuzând existenţa unor date false de publicarea pe site a unor documente.
"Ultimele postări de pe site-ul Ministerului Turismului mă revoltă. Este evident că au fost făcute după demararea comisiei parlamentare de anchetă. Chiar şi aceste postări sunt cu date false, au date de postare mai-iunie. Este o lipsă de respect faţă de publicul larg", a susţinut Ludovic Orban.

Funcţionarii Turismului, fugiţi de audieri în concedii

Nemulţumirea membrilor comisiei a crescut când au constatat că o parte din funcţionarii Ministerului Turismului invitaţi la audieri au preferat să se ascundă în spatele unor adeverinţe de concedii pentru a ocoli prezentarea lor în faţa acestui for. Secretarul general Gheorghe Nastasia şi directorul Direcţiei juridice, resurse umane şi achiziţii publice din MT, Mihaela Dincă, nu au venit la audierile Comisiei de anchetă, invocând, prin două adrese, concediile în care se află.

Comisia de anchetă urma să ceară astăzi explicaţii legate de modul în care au fost folosite fondurile publice de la Mihaela Dincă, Alina-Ioana Dincă, Directorul General al Direcţiei Generale Economice şi Administrativ şi Gheorghe Nastasia.

De asemenea, Sorin Munteanu, secretar de stat în Ministerul Turismului, este şi el aşteptat la audieri, în timp ce ministrul Turismului, Elena Udrea a fost convocată la comisie săptămâna viitoare, pe 20 august, după ce membrii comisiei au acuzat faptul că MT nu le-a trimis toate documentele solicitate.

MT: Documentele de pe site, însoţite de data emiterii lor, nu de cea de postare

Ministerul Turismului a respins în aceeaşi zi acuzaţiile preşedintelui comisiei parlamentare de anchetă. "Documentele aferente achiziţiilor sunt afişate într-o singură secţiune, în ordinea cronologică a datelor la care au fost emise sau la data demarării procedurilor de atribuire a contractelor, iar data care însoţeşte materialele respective nu este în niciun caz data postării", a arătat Ministerul Turismului, într-un comunicat de presă.
Instituţia se mai mândreşte cu faptul că ar fi singurul minister care "a publicat pe site-ul propriu o serie de informaţii de interes public, inclusiv documente pentru care nu există obligaţia legală de a fi comunicate din oficiu".
În ceea ce priveşte documentele şi informaţiile aflate la dispoziţia Comisiei Parlamentare, Ministerul Turismului precizează că "a transmis parlamentarilor toate documentele solicitate de Comisie?. ?Dacă membrii Comisiei nu reuşesc să se lămurească asupra obiectului lor de activitate consultând site-ul, este foarte simplu să citească documentaţia care le-a fost pusă la dispoziţie de minister", mai susţine comunicatul.


Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionari
x close