Antena 3 CNN Politică Nou scandal în coaliţie după renegocierea contractului pentru securizarea frontierelor

Nou scandal în coaliţie după renegocierea contractului pentru securizarea frontierelor

Nou scandal în coaliţie după renegocierea contractului pentru securizarea frontierelor
Sursa foto: Coalitie
15 Aug 2009   •   20:27

Renegocierea contractului pentru securizarea frontierelor stârneşte un nou scandal în Coaliţia de guvernământ. Potrivit jurnaliştilor de la Gardianul, suplimentarea cu 200 de milioane de euro a bugetului pentru etapa întâi a contractului a dus la o reacţie dură a democrat liberalilor. Aceştia susţin că nu a existat o informare către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.

Contractul cu EADS a fost semnat la începutul acestei săptămâni, pentru realizarea Sistemului Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat. Gardianul susţine că secretarul de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, social-democratul Şerban Nicolae a suplimentat bugetul pentru etapa întâi a contractului EADS cu 200 de milioane de euro.

O parte din democrat-liberali susţin că nu a existat nici măcar o informare către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. În schimb, social-democraţii se apără, spunând că a avut loc o informare în acest sens în cadrul unei şedinţe de Guvern de acum două luni.

În prima fază, contractul cu EADS a fost în valoare de 650 de milioane de euro şi se desfăşoară în trei etape. Din prima, care costă 240 de milioane de euro, s-au realizat aproximativ 10 procente. A doua etapă trebuie să se deruleze în perioada 2011 - 2013, având o valoare de 200 de milioane de euro, iar cea de-a treia, ce constă în costuri de întreţinere, are o valoare de 210 milioane de euro.

Potrivit unor surse guvernamentale, citate de Gardianul, renegocierea contractului a fost absolut necesară. Dacă până în martie 2011, România nu îndeplineşte condiţiile privitoare la standardul securizării frontierelor, nu poate adera la spaţiul Schengen. Astfel, de la 650 de milioane de euro, contractul a ajuns să coste 850 de milioane de euro.

Antena 3

×
Parteneri
Urgie la Vâlcăneşti, în Prahova. Oamenii, blocaţi în case!
x close