Antena 3 CNN Politică Orientare după interes la Congresul PNL: Tăriceanu şi Antonescu, "locomotive" pentru pretendenţii la funcţii

Orientare după interes la Congresul PNL: Tăriceanu şi Antonescu, "locomotive" pentru pretendenţii la funcţii

Orientare după interes la Congresul PNL: Tăriceanu şi Antonescu, "locomotive" pentru pretendenţii la funcţii
Sursa foto: Calin Popescu Tariceanu, Crin Antonescu
19 Mar 2009   •   17:44

Liberalii s-au aglomerat pe listele de candidaţi care îşi vor disputa posturile de conducere la Congresul Extraordinar al partidului din 20-21 martie. Dacă Antonescu, Tăriceanu şi Orban nu şi-au fixat decât o singură ţină, alţi liberali, mai prevăzători, încearcă să-şi maximizeze şansele optând pentru mai multe funcţii, în speranţa prinderii uneia care să-i propulseze sau să le preserveze un eventual loc în Biroul Politic Central al PNL. Un lucru e sigur: cum în prima zi de Congres vor fi aleşi numai preşedintele, prim-vicepreşedintele şi secretarul general al PNL, câştigătorii vor reprezenta garanţia reuşitei pentru cei care se luptă pentru restul locurilor de vicepreşedinţi şi membri din BPC, a cărui componenţă va fi stabilită în cea de-a doua zi de Congres.

În acest moment, doar doi liberali se bat pentru şefia partidului: vicepreşedintele Crin Antonescu şi Călin Popescu Tăriceanu.În cazul în care Călin Popescu Tăriceanu pierde alegerile pentru şefia PNL, acesta va deveni membru de drept în BPC şi Consiliul Naţional Executiv, ca urmare a prevederilor statutare care conferă acest privilegiu foştilor preşedinţi ai partidului.

Vedeţi proiectul de statut al Partidului Naţional Liberal(pdf)

Vedeţi programul Congresului Extraordinar PNL (pdf)

În cazul în care Crin Antonescu pierde alegerile, acesta nu va face parte din noul BPC, rămânând membru de drept al organismelor de conducere care au parlamentarii în componenţă sau vicepreşedinţii PNL Bucureşti. O perspectivă similară îl aşteaptă şi pe susţinătorul său Ludovic Orban, în cazul în care acesta ar pierde cursa pentru scaunul de prim-vicepreşedinte.

Orban, candidat doar pentru locul de prim-vicepreşedinte

După anunţul retragerii lui Meleşcanu din cursa pentru postul de prim-vicepreşedinte, alţi trei liberali fideli lui Tăriceaniu vor să-şi încerce forţele cu Ludovic Orban. Toţi trei sunt lideri de filiale judeţene: Teodor Atanasiu conduce organizaţia liberală de Alba, Marian Petrache pe cea de Ilfov, iar ultimul înscris, Romeo Stavarche este şeful liberalilor băcăuani.

Orban pare încrezător în şensele sale de vreme ce este singurul din cei patru candidaţi care nu a optat şi pentru o candidatură de rezervă ca vicepreşedinte, aşa cum au procedat ceilalţi trei rivali.
Băcăuanul Romeo Stavarache bate toate tiparele. Cu un loc deja asigurat în BPC ca reprezentant al uneia din cele mai performante filiale a PNL, Stavarache şi-a mai depus candidatura pentru poziţia de prim-vicepreşedinte şi de vicepreşedinte. În cazul în care Stavarache prinde un loc de vicepreşedinte, filiala băcăună ar puta avea doi reprezentanţi în BPC , prin numirea lui Ionel Palăr în locul primit pentru rezultatele electorale ale organizaţiei.
Modelul său de acţiune a fost urmat şi de Marian Petrache, liderul PNL Ilfov, o altă filială plasată în Top 8.

Noi modificări statutare

Proiectul de Statut al PNL introduce o funcţie nouă, cea de prim-vicepreşedinte, dar modifică şi atribuţiile preşedintelui PNL, în sensul eliminării dreptului acestuia de a propune candidaţii pentru câte un colegiu la Camera Deputaţilor şi un colegiu la Senat, în circumscripţia Bucureşti. În noua variantă de statut, preşedintele PNL mai stabileşte responsabilităţile pe domenii ale vicepreşedinţilor şi membrilor Biroului Politic Central.
În cazul vacantării funcţiei de preşedinte sau în situaţia în care preşedintele este în imposibilitatea de a-şi exercita funcţia, responsabilităţile acestei funcţii sunt preluate, cu caracter interimar, de către prim-vicepreşedintele partidului şi nu de un vicepreşedinte desemnat de BPC, aşa cum ese proceda până acum.
Atribuţiile obişnuite ale prim-vicepreşedintelui PNL ţin de coordonarea activităţilor organizatorice şi cele ale comisiilor de specialitate constituite în cadrul Delegaţiei Permanente.

Îmbulzeală la locurile de vicepreşedinţi

Alţi 165 de liberali şi-au depus candidatura pentru unul din cele 29 de locuri din Biroul Politic central, susţin surse liberale. 15 dintre ei vor deveni vicepreşedinţi, restul simpli membri în BPN. Opt dintre ei sunt daţi ca şi siguri, ca urmare a modificărilor statutare care prevăd accederea în BPC a liderilor celor mai performante opt filiale. Printre filialele considerate câştigătoare se numără cea de Bacău, Botoşani, Călăraşi, Giurgiu, Hunedoara, Ilfov, Teleorman şi Vâlcea. Aceste organizaţii şi-au înscris deja reprezentanţii care vor fi aleşi, de drept, membri ai Biroului Politic Central al PNL, în cadrul Congresului Extraordinar.

Vicepreşedinţi se doresc 34 de liberali. Jumătate mizează pe steaua lui Antonescu pentru a accede în locurile mult dorite, cealaltă pe continuitatea lui Tăriceanu în scaunul de preşedinte al PNL.

Teodor Atanasiu (Alba), Cristian Marian Bîgiu (Buzău), Liviu Câmpanu (Botoşani), Victor Paul Dobre(Buzău), fostul ministru la muncii Mariana Câmpeanu, Puiu Haşotti(Constanţa), Adrian Cioroianu (Timiş), Lucian Iliescu (Giurgiu), Teodor Meleşcanu, Eugen Nicolăescu(Călăraşi), Marian Petrache(Ilfov), Romeo Stavarache(Bacău), Cristian David, Marius Nicoară (Cluj), Cornel Popa (Bihor) Mihai Voicu, Dan Motreanu (actualul secretar general), George Scutaru, Stejărel Olaru sunt daţi de surse liberale ca fiind grupaţi în jurul lui Tăriceanu.

Susţinători ai aripii Antonescu şi cu pretenţii la un scaun de vicepreşedinte PNL sunt Rareş Mănescu (sector 6), Cristian Buşoi(Timiş), Marin Almăjanu(Teleorman), Cristian Anghel (Maramureş), Aristotel Căncescu (Braşov), Mircea Cazan(Sibiu), deputatul Daniel Chiţoiu, Relu Fenechiu (Iaşi), Răducu Filipescu(Călăraşi), Emilian Frîncu(Vîlcea), Ioan Ghişe, Liviu Mazilu (Mehedinţi), Vlad Moisescu (sector 1), Mircia Muntean(Hunedoara), Norica Nicolai(Călăraşi), Dan Radu Ruşanu, Varujan Vosganian, Radu Stroe, Theodora Bertzi, Dan Morega(Gorj), Zvetlana Preoteasa.

Cristina Pocora, Nini Săpunaru, Adrian Semcu preşedinte Prahova, Gigel Ştirbu Gigel-Sorinel, Ioan Timiş, Horea Uioreanu, Dorinel Ursărescu sunt alţi liberali care şi-au depus candidatura pentru un loc de simplu membru în BPC.

Bogdan Olteanu, doar un bun parlamentar de Opoziţie

De remarcat faptul că Bogdan Olteanu, purtător de cuvânt al partidului, nu şi-a depus candidatura pentru nicio funcţie de conducere.El a precizat că nu mai intenţionează să candideze nici pentru un nou mandat de preşedinte al Curţii de Onoare şi Arbitraj a PNL, dorindu-şi doar să fie un bun parlamentar de Opoziţie.
Nici fostul ministru al Educaţiei, Cristian Adomniţei nu candidează pentru vreo funcţie sau pentru calitatea de membru în BPC.

Filialele performare ţintesc 13 locuri în BPC

Pe lângă cele 8 locuri care le vor fi rezervate în BPC prin modificările aduse statutului PNL, filialele cu cele mai bune rezultate electorale mai doresc alte 5 locuri pentru reprezentanţii lor.
Din partea Botoşani, aripa Tăriceanu Liviu Andronic şi Liviu  Câmpanu se vor contra cu susţinătorul lui Antonescu, Florin Ţurcanu.

De la Călăraşi candidează doar Răducu  Filipescu, de la Giurgiu Lucian Iliescu, de la Hunedoara Mircia Muntean.
Ilfovul are trei candidaţi: Constantin  Gheorghe, Marian Petrache şi Gabriel  Zamfir, Teleormanul va fi reprezentant de Marin Almăjanu, iar Vâlcea de Emilian Frâncu. De la Bacău, Romeo Stavarache şi Ionel Palăr asaltează centrul.
Alţi reprezentanţi ai PNL, precum fostul ministru al justiţiei, Tudor Chiuariu şi deputatul Alina Gorghiu, candidează pentru Curtea de Onoare şi Arbitraj.

Calcule şi numărători paralele

Ultimele "numărători" făcute de susţinătorii lui Antonescu îl creditează pe aceasta cu sprijinul sigur a 29 de filiale şi, potenţial, al altor câtorva organizaţii judeţene, în total 940-980 de voturi din totalul de 1.460 de delegaţi, susţin surse liberale.
În cealaltă tabără, surse apropiate grupării Tăriceanu susţin că propriile calcule îl dau pe actualul lider al partidului câştigător cu 150-200 de voturi în faţa rivalului Antonescu, numărul total al voturilor pe care ar conta fiind cotat între 780-820. Pentru confirmarea acestui prognostic,
Tăriceanu s-ar baza pe voturile celor mai importante filiale care vor avea dealtfel şi cei mai mulţi delegaţi la Congres: Giurgiu, Ilfov, Vâlcea, Bacău, Botoşani, Bihor, Buzău; dar şi pe susţinerea a cam jumătate din restul filialelor liberale.
Pe lângă aceste filiale şi-au mai făcut publice opţiunile pro-Tăriceanu organizaţiile de Bistriţa-Năsăud, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Mureş, Neamţ, Olt, Satu-Mare, Sălaj şi Vaslui.
Pentru Crin Antonescu, PNL Braşov, Brăila, Caraş-Severin, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Prahova, Satu-Mare, Teleorman, Timiş şiVrancea au trecut public de partea sa.
Restul filialelor par divizate de simpatiile diferite ale propriilor lideri locali şi delegaţi şi reprezintă principala ţintă a ispitelor şi promisiunilor celor doi candidaţi la şefia partidului.
La nivelul Capitalei, sectorele 1 şi 6 sunt trecute în contul lui Antonescu, pentru Tăriceanu manifestându-şi sprijinul numai liberalii din sectoarele 2 şi 5. în timp ce doar liderii interimari ai sectoarelor 3 şi 4, Eugen Nicolăescu şi, respectiv Cătălin Micula şi-au anunţat opţiunea pentru susţinerea candidaturii actualului preşedinte al PNL.

Lobby pe ultima sută de metri şi suspiciuni de mituire a delegaţilor PNL

Având la dispoziţie mai puţin de 24 de ore până la Congresul Extraordinar, cele două tabere se întrec în operaşiunea de curtare a unor filialele şi a unor delegaţi nehotărâţi. Potrivit unor surse liberale, atât Tăriceanu, cât şi Antonescu au amplificat acţiunile de recrutarea colegilor liberali prin restaurante, dar şi la nivel local prin noi turneee fulger la nivelul celor mai mari delegaţii, Botoşani, Maramureş, Hunedoara sau Timiş.

Nu au lipsit nici acuzaţiile de influenţare a votului unor delegaţi liberali prin diverse stimulente .. în natură. La nivelul mai multor filiale, precum cea de Botoşani, susţinătorii locali ai celor două grupări au început să se acuze reciproc de mituirea delegaţilor prin cazarea lor la hoteluri luxoase, sau chiar prin acordarea unor diverse sume de bani. Conform surselor liberale citate, micile atenţii s-au ridicat chiar la nivelul a 1.500 de euro pe cap de delegat.
Liderul PNL Botoşani, Liviu Câmpanu l-a acuzat pe prefectul PDL, Cristian Roman că, în colaborare cu deputatul liberal Florin Ţurcanu le cere primarilor liberali să voteze la Congresul naţional al partidului cu Crin Antonescu.
"Domnul prefect încearcă să presioneze o parte din delegaţii la congres, în special pe primari, să voteze într-un anumit fel la congresul PNL. Acest comportament nu este nici etic, nici moral. Domnul prefect nu are nicio reţinere în a încerca să convingă câţi mai mulţi dintre delegaţi să voteze într-un anumit fel. Aşa se explică de ce delegaţii care vor pleca la congres cu domnul Ţurcanu trebuie să urce într-un autobuz din faţa prefecturii, pentru ca domnul prefect să îi vadă", afirma ieri Câmpanu.
Marius Vulpe,Antena3.ro

×
Subiecte în articol: PNL alegeri locale Congres statut delegati
Parteneri
Daniel Baciu, mesaj pentru toți pensionarii români
x close