Antena 3 CNN Politică Un nou cod fiscal în România! Ce negociază PNL și PSD

Un nou cod fiscal în România! Ce negociază PNL și PSD

PNL şi PSD nu reușesc să se pună de acord în privința noului program de guvernare. Liberalii NU sunt de acord cu măsurile financiare gândite de social democrați. Printre ele se află: bonusurile pentru firmele care plătesc în avans impozitul pe profit sau supraimpozitarea contractelor part-time.

Un nou cod fiscal în România! Ce negociază PNL și PSD
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
de Laura Dinu    |    02 Mar 2023   •   11:27

Viitorul program de guvernare ar putea include bonusuri pentru firmele care plătesc în avans impozitul pe profit.  

În negocierile dintre PNL şi PSD un alt subiect este supraimpozitarea contractelor part-time. Coaliția caută o soluție pentru angajații full-time care își iau un al doilea job part-time. Potrivit unor surse, liberalii susțin că nu este firesc ca aceștia să plătească taxe pentru orele de part-time, ca și cum ar lucra cu normă întreagă.  

20.000 de contracte part-time au fost închise din luna august și până în prezent, după ce Guvernul a decis ca un angajat cu jumătate de normă să plătească taxe cât unul plătit cu normă întreagă.   

Iar numărul contractelor full time a crescut cu 90.000 Noua reglementare adoptată în vară a adus taxe de 4 ori mai mari pentru angajații care nu lucrează cu normă întreagă.

Să luăm exemplul unei persoane angajate pe două ore. Până pe 1 august, contribuția de asigurări sociale era 160 de lei, CASS 64 de lei, iar angajatorul trebuia să plătească încă 14 lei, cheltuieli privind contribuția asiguratorie pentru muncă. După 1 august, în cazul contractelor part-time, taxele ajung la 1.083, adică de peste 4 ori în plus. 

×
Subiecte în articol: PSD PNL
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close