Antena 3 CNN Politică PSD nu a obținut majoritatea absolută în Parlament. Numele premierului se negociază

PSD nu a obținut majoritatea absolută în Parlament. Numele premierului se negociază

PSD nu a obținut majoritatea absolută în Parlament. Numele premierului se negociază
Sursa foto: Foto: Agerpres
16 Dec 2016   •   08:04

Oficial, PSD a câştigat alegerile parlamentare, în timp ce PNL n-a reuşit nici măcar jumătate din scorul social-democraţilor. În acest moment, PSD are 221 de mandate în Parlament, iar pentru a face majoritate are nevoie de 233.

Dacă social-democraţii parafează alianţa cu ALDE, vor atinge 250 de mandate. Liviu Dragnea i-a atras atenţia preşedintelui Klaus Iohannis că nu poate ignora votul românilor şi să nominalizeze viitorul premier după bunul său plac.

La Camera Deputaţilor, social democraţii au obţinut 45,47% din voturi, în vreme ce liberalii au sărit uşor de pragul de 20 de procente. USR cu 8,87%, UDMR cu 6,18 procente, ALDE cu 5,62% şi PMP 5,34% sunt celelalte formaţiuni politice care trec pragul pentru Camera Deputaţilor

La Senat, situaţia este asemănătoare PSD are un total de 45,67% din voturi, în vreme ce  PNL a primit doar 20,41%. Cele două partide sunt urmate în ordine de USR cu 8,92%, UDMR cu 6,24%, ALDE cu 6,00 procente şi PMP cu 5,65%

În viitorul Parlament şi-au făcut loc, mai uşor sau mai greu, şase formaţiuni politice şi reprezentanţii minorităţilor naţionale. PSD este principalul jucător însă nu a reuşit să obţină de unul singur majoritatea.

La Camera Deputaţilor, PSD are 154 de mandate, şi ar mai avea nevoie de 11 pentru majoritate, în timp ce PNL a primit doar 69 de mandate. USR primeşte în noul Parlament 30 de fotolii de deputat, UDMR 21, ALDE 20, iar PMP 18. Tot aici îi mai găsim pe cei 17 reprezentanţi ai minorităţilor naţionale.

În Senat social-democraţii mai au nevoie de doar 2 mandate pentru a face majoritatea de 69 de voturi. PSD are acum 67 de mandate, iar PNL 30. Lor li se vor adăuga 13 senatori USR, 9 de la UDMR, alţi 9 de la ALDE şi 8 de la PMP.

Pentru a crea majoritate parlamentară, este nevoie de 233 de mandate, iar în acest moment PSD adună 221. Împreună cu ALDE ar ajunge însă la 250  de mandate.

Preşedintele PSD i-a transmis un mesaj dur preşedintelui Iohannis, care a declarat că va numi premierul de la cei care-l conving că au o majoritate solidă.

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close