Antena 3 CNN Politică Răzvan Mitroi: Avem finala!

Răzvan Mitroi: Avem finala!

Răzvan Mitroi: Avem finala!
27 Mai 2008   •   12:08

Suntem în ultima săptămână de campanie şi, cel puţin la Bucureşti, lucrurile s-au cam clarificat. Mai multe sondaje de opinie, cu plătitori şi operatori diferiţi, spun aceleaşi lucruri:
1. În Bucureşti va exista turul II la Primăria Generală
2. Finalişti sunt Oprescu şi Blaga
Diferenţele faţă de următorii clasaţi sunt suficient de mari pentru a nu mai putea fi surmontate într-o săptămână. Dar, pentru cei ce se uită chiorâş la sondaje putem aduce câteva lămuriri că cercetările în teren sunt doar aparent diferite.

Sunt 3 sondaje date publicităţii în ultimele zile: CSOP (comandat de PD-L), Institutul de Politici Publice - IPP (sondaj propriu) şi INSOMAR (Realitatea TV). Diferenţele semnificative apar doar la nivelul primilor doi clasaţi, Oprescu şi Blaga. CSOP şi INSOMAR dau o diferenţă de 3 ? 4 puncte procentuale, pe când IPP relevă 14 puncte diferenţă în favoarea lui Oprescu. Ambele situaţii sunt reale, în condiţiile unei anumite prezenţe la vot. Diferenţa mică dintre Oprescu şi Blaga apare pentru o estimare a prezenţei la vot de 45%, pe când diferenţa mare apare la prezenţă mare, 55%.

Concluzia este ? confirmată de logica matematică a statisticii ? că absenteismul afectează semnificativ cotele candidaţilor. Astfel cu cât vor veni mai puţin la vot, cu atât va fi avantajat Blaga şi dezavantajat Oprescu. Ca o predicţie personală, spun că prezenţa la vot va fi undeva în palierul 35 ? 40%. În aceste condiţii nu este exclusă o rocadă între cei doi, astfel încât Blaga să intre în finală de pe poziţia de favorit.

Sunt şi argumente politice la evoluţia descrisă mai sus. În această campanie, Sorin Oprescu a scăzut, iar Blaga a crescut. O spun tot sondajele, la unison. Oprescu a intrat în alegeri cu un capital de simpatie istorică (victima din 1998, din 2000, când a pierdut la ?mustaţă?; era copilul rebel din PSD, ş.a.), dar nu a mai adăugat nimic la capitalul său. În afară, evident, de episodul ?sistemul ticăloşit nu mă lasă să candidez?. Dar şi de aici, tot simpatie a acumulat. Acesta este un capital volatil, nu se fixează în cortexul alegătorilor. Timp de 3 săptămâni a tot consumat din capitalul de simpatie şi nu a pus nimic de substanţă în loc. O dovadă în plus este că o bună parte din susţinătorii săi sunt printre cei ce nu ştiu sigur dacă vin la vot, sunt ?aventurierii? electorali, nu cei ce au un crez clar în privinţa alegerilor. Cu cât prezenţa se apropie de nucleul bucureştenilor implicaţi politic, cu atitudine civică (cam o treime din totalul de 1,8 milioane), bazinul de simpatizanţi ai lui Oprescu se îngustează. Acolo, în zona politică a Capitalei, contează în primul rând partidele, militantismul, lupta dintre aparatele de partid. Independenţii îşi fac loc mai greu. Şansa lui Oprescu este să convingă oamenii să vină la vot. Voturile lui pot veni doar din zona ?dezinteresaţilor?.

În schimb, Vasile Blaga a avut un traseu invers. A pornit de jos de tot, la 15 puncte procentuale sub cota partidului său, şi a ajuns la numai 4 ? 5 puncte săptămâna trecută. Asta înseamnă că a fost asimilat finalmente de activiştii PD-L, care i-au transmis mai departe mesajul în masa alegătorilor şi l-au impus pentru finală. Este o candidatură asumată de PD-L, pentru că altfel Blaga personal nu ar avea nici charisma şi nici forţa să se impună singur.

Lumea se întreabă deja ce va fi în turul II, cine cui va da voturile. Cred că este un calcul greşit să spui că voturile PSD se duc la Oprescu sau ale PNL la Blaga sau orice altă combinaţie. Spre deosebire de alte alegeri, de data aceasta avem o situaţie specială: nici simpatizanţii PSD, nici cei ai PNL nu ascultă de deciziile conducerilor de partid. Pesediştii şi liberalii, în proporţii îngrijorătoare, nu-şi votează propriii candidaţi în turul I, adică Diaconescu şi Orban, aşa că ce să ne închipuim că vor asculta să voteze pe alţii, care nu sunt ai lor, la comanda liderilor de partid. În turul II va conta foarte mult prestaţia personală a celor doi şi în mică măsură alianţele politice ad-hoc făcute prin birouri. Voturile nu vor putea fi mutate ca un fişic de jetoane pe masa de poker, de la unul la altul. Acolo va conta doar ce cărţi etalează fiecare candidat.

Răzvan Mitroi

×
Parteneri
Incendiu la etajul 12 al unui bloc din București, în noaptea de Înviere
x close