Antena 3 CNN Politică Sinteza Zilei: Băsescu rămâne fără soluţii, dacă PSD, PNL şi UDMR fac alianţă în toamnă

Sinteza Zilei: Băsescu rămâne fără soluţii, dacă PSD, PNL şi UDMR fac alianţă în toamnă

Sinteza Zilei: Băsescu rămâne fără soluţii, dacă PSD, PNL şi UDMR fac alianţă în toamnă
22 Iul 2008   •   22:08

Partidele politice din România au schiţat posibilii premieri pe care i-ar propune în cazul în care vor forma guvernul după alegerile din toamnă. PD-L îi propune pe Theodor Stolojan, care la ultimele alegeri s-a retras din cursa prezidenţială din motive de sănătate, pe Vasile Blaga, care a pierdut alegerile locale şi a zis că "atunci când urnele vorbesc, politicianul trebuie să tacă", pe Adriean Videanu, un fost primar contestat, şi pe Emil Boc, care însă a respins această idee, dorind să continue munca începută la Cluj.

Aceste variante, care nu par cele mai strălucite, s-ar putea nici să nu conteze la alegerile din toamnă, pentru că, spune redactorul şef al Jurnalului Naţional, Victor Ciutacu, "Băsescu îi va rade şi pe ai lui, dacă este să se salveze pe el". Invitat la Sinteza Zilei, analistul Ion Cristoiu a explicat că Băsescu va fi forţat să numească un premier din eventuala alianţă formată de PSD, PNL şi UDMR, pentru că "nu îşi va permite tot felul de giumbuşlucuri". "Băsescu nici nu va clipi să numească un premier de aici. Este o mutare decisivă pentru el", a adăugat Ion Cristoiu.

Acesta a făcut referire la faptul că Băsescu va trebui să numească viitorul prim-ministru al României din rândul celor care vor constitui majoritatea parlamentară. Un prim-ministru cu care va lucra timp de un an de zile, până la alegerile prezidenţiale din 2009, primele care vor avea loc separat de alegerile legislative. "Poate Băsescu să stea şi în cap, nu are nicio şansă dacă PSD, PNL şi UDMR vor face alianţă. Va trebui să accepte un premier din această majoritate", a declarat şi analistul Radu Tudor.

Astfel, soluţii pentru postul de premier par să rămână Mircea Geoană, din partea PSD-PC, sau Călin Popescu Tăriceanu, de la PNL, care ar putea să îşi continue mandatul. "În această campanie se vor folosi nu atât programe, cât discursuri de genul Ťvotaţi-ne pe noi şi o veţi duce bineť", a mai subliniat Ion Cristoiu, explicând că partidele nu vor mai avea cum să zică "jos cu x sau cu y, pentru că toţi au trecut pe la putere".

Antena3.ro

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close