Antena 3 CNN Politică Valeriu Zgonea a fost exclus din PSD. Propunerea a fost votată în unanimitate. ”În loc să plece el, plec eu”

Valeriu Zgonea a fost exclus din PSD. Propunerea a fost votată în unanimitate. ”În loc să plece el, plec eu”

Valeriu Zgonea a fost exclus din PSD. Propunerea a fost votată în unanimitate. ”În loc să plece el, plec eu”
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    27 Apr 2016   •   15:32

UPDATE: 15.32 - Valeriu Zgonea a spus miercuri, după ce a primit votul de excludere al colegilor săi, că acest moment îi amintește de inchiziție, iar despre faptul că el i-a cerut demisia lui Dragnea după condamnare, a comentat: ”În loc să plece el, plec eu”.

”E o zi foarte importantă pentru viața mea. Sunt de peste 20 de ani în partid. Am asistat la o decizie profund nedreaptă. Mi-am amintit de Inchiziție. Delictul de opinie, după 26 de ani, a devenit ce ați aflat și dumneavoastră astăzi. Am acceptat decizia, nu comentez...În loc să plece el (Liviu Dragnea - n.r.), plec eu. Asta e situația, mă supun deciziei” a spus Valeriu Zgonea, după votul colegilor săi.

UPDATE: 15.23 - Valeriu Zgonea a fost exclus din PSD. Propunerea a fost votată în unanimitate.

UPDATE 14.47 - La ședința PSD s-a cerut excluderea lui Valeriu Zgonea din partid.

UPDATE 14.40 - Claudiu Manda (PSD) îl ”taxează” pe naşul său: Valeriu Zgonea a greşit prin afirmațiile la adresa lui Dragnea

UPDATE 14.23 - Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat miercuri că în acest moment nu mai poate face echipă cu Valeriu Zgonea - preşedinte executiv al partidului, potrivit agerpres.ro

Întrebat dacă mai poate face echipă cu Zgonea, după ce acesta i-a cerut demisia, Dragnea a răspuns: "Categoric, nu!"

"Astăzi, Comitetul Executiv Naţional, printre alte lucruri, trebuie să hotărască dacă îmi acordă în continuare sprijin politic sau nu pentru această funcţie (de preşedinte - n.r.). Există o prevedere statuată în care oricând CExN poate menţine sau retrage sprijinul politic pentru fiecare membru din Biroul Permanent Naţional. Vor fi mai multe voturi. Acelaşi lucru se va aplica şi în privinţa preşedintelui executiv. În ce priveşte decizia referitoare la soarta domnului Zgonea sau cariera politică a sa, colegii mei vor decide ce se va întâmpla. Vreau să precizez că, cu toate că în trecutul nu foarte îndepărtat, două - trei luni, au mai fost de cel puţin două ori curente pe care eu le-am oprit, de data asta nu o să mai am un punct de vedere, o să las CExN să ducă la capăt ceea ce simte pentru acest partid", a afirmat Dragnea, la Palatul Parlamentului, înainte de începerea şedinţei conducerii PSD. 

UPDATE 13.48 - Președintele de onoare al PSD Ion Iliescu este îngrijorat de situația partidului și face apel la unitate în formațiunea politică, într-o scrisoare transmisă miercuri social-democraților.

Iliescu vorbește în scrisoare și despre situația dificilă în care este formațiunea politică fondată și condusă de el ani de-a rândul. 

”Mă adresez dumneavoastră într-un moment pe care îl consider delicat pentru partid. (...) Esența acestui mesaj este un apel la unitate și continuitate în PSD. Să nu repetăm greșeli ale trecutului, care ne-au costat”, scrie fostul președinte în scrisoare.

De asemenea, Iliescu lasă de înțeles că nu vrea ca Zgonea să fie exclus din partid și nici ca Dragnea să nu mai conducă PSD.

 

Scrisoarea lui Ion Iliescu către PSD

Dragi prieteni, membri ai Comitetului Executiv Național

Mă adresez dumneavoastră într-un moment pe care îl consider delicat pentru partid. Considerați acest mesaj drept expresia îngrijorării mele, îngrijorare determinată de evoluțiile la vârful partidului. Esența acestui mesaj este un apel la unitate și continuitate în PSD. Să nu repetăm greșeli ale trecutului, care ne-au costat.

Înainte de orice, partidul are responsabilități atât față de membrii și simpatizanții săi, de oamenii de stânga din România, cât și față de toți cetățenii.

Trebuie să-și facă datoria, nu să se piardă în lupte pentru putere, care nu au nicio miză pentru români.

Știți foarte bine că nu sunt adeptul excluderilor și al altor măsuri de forță. Ele ne-au făcut mult rău. Dacă apelăm și acum la așa ceva, nu vom rezolva nimic.

Reamintesc faptul că și președintele partidului, și președintele său executiv au fost aleși de membrii de partid, respectiv de delegații la Congres, pentru ceea ce au făcut pentru partid. Domnul Liviu Dragnea a dat măsura capacităților sale de organizator în anii care s-au scurs de la venirea sa în partid. I-am transmis, vineri, după anunțarea sentinței, faptul că am considerat și consider lipsită de sens condamnarea sa. Domnul Valeriu Zgonea a venit în PSD în anii în care eram în opoziție, în urmă cu două decenii, și îmi amintesc de entuziasmul cu care își asuma răspunderi și lucra în folosul partidului.

Nu este de folos nimănui conflictul acesta. PSD trebuie să se concentreze pe campania pentru alegerile locale, unde avem ceva de demonstrat: că suntem partidul cu un program coerent de guvernare locală, pentru prosperitatea comunităților locale. Este timp, după alegeri, pentru o analiză aprofundată a situației din partid.

Închei reiterând apelul meu la calm și la responsabilitate.

Ion Iliescu

UPDATE 13.35 - Valeriu Zgonea, președintele executiv al PSD, a venit la ședința Comitetului Executiv al partidului, dar nu a dorit să facă declarații.

Șeful Camerei Deputaților a spus că va vorbi cu presa după ședință.

UPDATE 13.22 - Surse politice citate de Antena 3 spun că fostul premier Victor Ponta ar vrea să fie șef la Camera Deputaților, dacă s-ar elibera postul ocupat acum de Valeriu Zgonea.

Victor Ponta nu este în țară și nu a putut confirma informația.

În scurt timp, va începe CEx la PSD.

UPDATE 10.29 - La PSD, înainte de CEx, va avea loc o ședință restrânsă a unor lideri din partid. Potrivit unor șefi din PSD, există toate variantele de luat de calcul în privința lui Valeriu Zgonea, începând cu cea în care șeful Camerei Deputaților ar scăpa basma curată.

Social-democrații au spus însă că acest lucru depinde de Zgonea, dacă el se va repoziționa vizavi de situația lui Liviu Dragnea.

Majoritatea PSD-iștilor înclină însă către un vot pentru retragerea sprijinului politic al lui Valeriu Zgonea, ceea ce ar duce și la pierderea funcției de președinte executiv al PSD, și la cea de șef al Camerei Deputaților.

----------------------------

Știrea inițială 08.35

Soarta lui Valeriu Zgonea în PSD este decisă miercuri de membrii Comitetului Executiv al partidului.

Şedinţa are loc după ce şeful Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a cerut demisia lui Liviu Dragnea, președintele PSD care a fost condamnat cu suspendare în dosarul Referendumului.

La şedinţa de luni, mai mulţi membri marcanţi din PSD au cerut debarcarea lui Zgonea din funcţiile pe care le deţine în partid şi în Parlament, iar cinci organizaţii i-au cerut demisia.

Acesta a refuzat să-şi dea demisia şi le-a transmis colegilor să decidă ei dacă trebuie sancţionat pentru părerile sale. 

Se caută alt șef pentru Camera Deputaților. Cine ar putea să-i ia locul lui Zgonea

Liviu Dragnea bagatelizează cazul şi spune că nu mai e interesat de subiectul Valeriu Zgonea

Poziția lui Zgonea i-a deranjat însă pe social-democrați și acum mai mulţi lideri îi cer chiar lui să plece din PSD, pentru că face rău partidului. Printre ei, vicepreședintele Rovana Plumb şi senatorul Şerban Nicolae. Aceştia i-au cerut lui Zgonea să se retragă singur şi să nu-i oblige să-l sancţioneze

Valeriu Zgonea insistă însă că rămânerea lui Dragnea în funcția de președinte al PSD dăunerază grav partidului. 

Liviu Dragnea a mărturisit duminică, la Antena 3, că el a vrut, ca om, să demisioneze, imediat după condamnarea cu suspendare în dosarul Referendumul.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat definitiv, vineri, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la doi ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de patru ani, în dosarul „Referendumul”.

Citiți și Dezvăluiri. Cât de aproape a fost Liviu Dragnea de demisia din PSD

×
Subiecte în articol: valeriu zgonea Liviu Dragnea PSD excludere
Parteneri
Termoenergetica opreşte apa caldă în 100 de blocuri din Bucureşti
x close