Antena 3 CNN Politică Stolojan: Propunerea Monicăi Şerbănescu la şefia DNA, "o şmecherie penelistă, tipic dâmboviţeană"

Stolojan: Propunerea Monicăi Şerbănescu la şefia DNA, "o şmecherie penelistă, tipic dâmboviţeană"

Stolojan: Propunerea Monicăi Şerbănescu la şefia DNA, "o şmecherie penelistă, tipic dâmboviţeană"
11 Aug 2008   •   18:52

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a propus-o luni pe Monica Şerbănescu pentru şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a recunoscut că s-a consultat cu preşedintele Traian Băsescu şi cu procurorul general Laura Codruţa Kovesi în această problemă. Propunerea lui Predoiu este văzută însă ca o "şmecherie penelistă, tipic dâmboviţeană" de către prim-vicepreşedintele PD-L, Theodor Stolojan.

Declaraţia lui Stolojan alimentează astfel zvonurile conform cărora propunerea lui Predoiu nu va fi agreată de Traian Băsescu şi că va urma un interimat al lui Daniel Morar, ce poate să prejudicieze activitatea instituţiei. "DNA este singura instituţie care a primit aprecieri pozitive în Raportul Comisiei Europene şi, în mod normal, ar trebui ca Daniel Morar să fie reţinut în funcţie", a explicat Stolojan. Liderul democrat-liberal a susţinut că, "probabil, PSD va agrea mai bine această numire", având în vedere că Monica Şerbănescu a fost consilier al fostului procuror şef al Parchetului General Ilie Botoş.

Senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs consideră şi el că propunerea Monicăi Şerbănescu în funcţia de procuror-şef al DNA nu va fi agreată de Băsescu şi că se va declanşa un "război mediatic" între Preşedinţie şi Executiv pe acest subiect. "Cred că în conjunctura actuală, în care Comisia Europeană şi o bună parte din opinia publică consideră că DNA este organismul care a funcţionat cel mai eficient în lupta anticorupţie, această propunere nu va fi agreată de preşedinte şi va fi un război mediatic între Executiv şi preşedinte pe această chestiune", a declarat luni, pentru Agerpres, Peter Eckstein Kovacs.

De partea cealaltă, vicepreşedintele PRM, Lucian Bolcaş, este de părere că nominalizarea oricărei alte persoane la şefia DNA, cu excepţia fostului procuror şef Daniel Morar, reprezintă "un pas înainte în procesul de reconstrucţie juridică". În opinia sa, Monica Şerbănescu are avantajul că a fost procuror de şedinţă şi şi-a manifestat speranţa că aceasta va valorifica acest avantaj.

Şi vicepreşedintele PC, Sergiu Andon, a apreciat ca fiind "bună" propunerea lui Cătălin Predoiu. Andon a declarat că decizia de înlocuire a lui Daniel Morar este o măsură "foarte chibzuită" şi motivată "elegant şi bine" de către ministrul Justiţiei. Andon, care este şi preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, a declarat, pentru Mediafax, că "persoana aleasă este bună, iar şansa care i se dă fostului procuror şef este şi ea onorabilă".

Nu în ultimul rând, vicepreşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că ministrul Justiţiei "a făcut ceea ce era de bun simţ, respectiv nu i-a mai prelungit mandatul procurorului-şef al DNA, Daniel Morar". "Sper ca noua doamnă propusă în fruntea DNA să vină cu un plan managerial în faţa CSM care să ducă, în următoarea perioadă, la un DNA eficient şi independent, adică exact ce nu a fost în timpul mandatului lui Daniel Morar", a mai afirmat Victor Ponta.

Antena3.ro

×
Parteneri
Primarul din Spanțov, prima reacție despre moartea fetiței de 4 ani și a bunicii ei
x close