Antena 3 CNN Politică Trustul de presă al lui George Păunescu, preferat de Boc şi Băsescu pentru a transmite mesaje electorale

Trustul de presă al lui George Păunescu, preferat de Boc şi Băsescu pentru a transmite mesaje electorale

Trustul de presă al lui George Păunescu, preferat de Boc şi Băsescu pentru a transmite mesaje electorale
Sursa foto: Traian Basescu
06 Feb 2009   •   19:51

Cu câteva luni înaintea alegerilor prezidenţiale, preşedintele Traian Băsescu surprinde din nou. Obişnuit să atace trusturile de presă, Traian Băsescu şi Emil Boc se folosesc tocmai de o parte a mass-media pentru a-şi comunica temele electorale.
Preşedintele Traian Băsescu a apărut recent la Conferinţa Naţională a Alianţei Confederaţiilor Patronale din România, cu tema "Priorităţi şi măsuri concrete anti-criză", braţ la braţ cu un controversat personaj, George Constantin Păunescu, şeful amintitei organizaţii.
Şeful statului şi-a dat astfel girul unei organizaţii a Patronatului condusă de un controversat om de afaceri, dar care are avantajul că şi-a pus trustul media la dispoziţia lui Traian Băsescu. Dovada faptului că, în două săptămâni, la postul amintit s-au perindat pe rând şeful statului şi de două ori premierul Emil Boc.
Cei doi demnitari preferă trustul controversatului George Constantin Păunescu, care pe vremea lui Ceauşescu a fost şeful Agenţiei Economice a României din Milano, unde s-a ocupat de afaceri pentru unitatea Securităţii, denumită Aport Valutar Special.
Post Revoluţie, devalizarea Bancorex a fost unul din marile tunuri date de George Constantin Păunescu. El a fost acuzat oficial că nu a restituit împrumuturi de peste 200 de milioane de dolari la Bancorex, la care se adaugă dobânzile. Acesta a pus la cale mai multe afaceri controversate. Din averea lui imobiliară, fac parte 300.000 pătraţi din suprafaţa Bucureştiului. Printre acestea, Hotelul Intercontinental plimbat prin tot felul de firme ale familiei Păunescu pentru pierderea unor datorii către statul român.
Afacerile fraţilor Păunescu sunt diversificate şi unele dintre ele extrem de controversate, cum ar fi preluarea Hotelului Intercontinental din Bucureşti, falimentarea Bancorex şi Bankcoop şi scandalul Dacair - BCR. Grupul activează în comerţ exterior, industria hotelieră, achiziţii în domeniul imobiliar din SUA, servicii de comisionariat vamal, asigurări, activităţi portuare, transporturi terestre şi aeriene, o fabrică de mobilă la Arad, firma de pază Ghepardul, un casino.
Aripa media a grupului cuprinde, pe lângă un ziar naţional, şase posturi de radio locale, un post TV, ziare locale şi o tipografie la Craiova. Numai de la sfârşitul alegerilor parlamentare şi până în prezent, preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc au avut nenumărate apariţii televizate în cadrul emisiunii "Naşul", difuzată de postul B1 TV.
O altă afacere oneroasă este afacerea "Casa Lido" care a fost luată prin fals de familia Păunescu. Procesul de retrocedare a fost deschis în urmă cu peste zece ani, de urmaşii doctorului Constantin Angelescu, om politic, fost ministru în mai multe guverne interbelice şi primul ambasador al României în SUA.
Hotelul Lido a ajuns în curtea fraţilor Păunescu datorită a trei funcţionari de la Agenţia Naţională de Privatizare, care au semnat documentul de înstrăinare, deşi nu aveau mandat să facă acest lucru. A urmat şi procesul de retrocedare câştigat de fraţii Păunescu în dispreţul legii.
La dosarul cauzei există şi două sesizări legate de investiţiile, considerate fictive, la Hotelul Lido şi celebra creanţă de 20 milioane de dolari plătită de un offshore din Luxemburg în contul datoriei de 200 milioane de dolari luaţi de la Bancorex de una dintre firmele fraţilor Păunescu.
Antena 3

×
Subiecte în articol: Emil Boc trust
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close