Antena 3 CNN Politică CCR nu s-a decis dacă Liviu Dragnea poate fi premier. Pronunțarea, amânată pentru 4 aprilie

CCR nu s-a decis dacă Liviu Dragnea poate fi premier. Pronunțarea, amânată pentru 4 aprilie

CCR nu s-a decis dacă Liviu Dragnea poate fi premier. Pronunțarea, amânată pentru 4 aprilie
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    21 Mar 2017   •   14:01

UPDATE 14.01 - Curtea Constituţională a României (CCR) a amânat, pentru 4 aprilie, pronunţarea în cazul sesizării Avocatului Poporului referitoare la articolul care interzice persoanelor condamnate să fie membri ai Guvernului, potrivit Agerpres.ro.

"S-a amânat pe 4 aprilie pentru că nu am reuşit să ajungem la o soluţie. E nevoie de mai mult studiu. S-au avansat până acum mai multe soluţii; niciuna dintre ele nu întrunea o majoritate decizională şi acum ne-am cam apropiat de două variante şi va fi posibil de ajuns la o concluzie cu ele. E cea mai grea soluţie pe care am avut-o de dat până acum, pentru că problemele sunt mai ales de apreciere politică", a declarat preşedintele CCR, Valer Dorneanu. 

Judecătorii Curţii au mai amânat şi pe 7 martie pronunţarea unei decizii în acest caz, invocând nevoia de aprofundare a cauzei. 

În 5 ianuarie, Avocatul Poporului a anunţat că a sesizat CCR cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului 2 din Legea 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului şi a ministerelor, conform căruia pot fi membri ai Executivului persoanele care nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în situaţie de incompatibilitate. 

Potrivit AP, "prevederile art. 2 din Legea 90/2001 încalcă principiul echilibrului puterilor în stat, nu întrunesc cerinţele constituţionale de previzibilitate şi proporţionalitate a legii şi nu permit recunoaşterea dreptului la diferenţă pentru ocuparea, în condiţii de egalitate şi fără restricţii nerezonabile, a unei funcţii ce implică exerciţiul autorităţii de stat".

UPDATE 12.40 - La CCR a început ședința în care magistraţii trebuie să ia o decizie cu privire la legea care îi interzice lui Dragnea să facă parte din Guvern.

Sunt opinii potrivit cărora legea în cauză este neconstituțională, în timp ce altele o combat.

Și în urmă cu două săptămâni magistrații s-au reunit în ședință la CCR, însă au solicitat o amânare.

Totul a pornit de la excepţia de neconstituţionalitate ridicată în luna ianuarie de Avocatul Poporului la Legea 90 pe 2001.

----------------------------

Știrea inițială 08.20

Este zi decisivă pentru președintele PSD, Liviu Dragnea. Magistraţii de la Curtea Constituţională trebuie să ia o decizie cu privire la legea care îi interzice lui Dragnea să facă parte din Guvern.

Totul a pornit de la excepţia de neconstituţionalitate ridicată în luna ianuarie de Avocatul Poporului la Legea 90 pe 2001, care nu îi permite liderului PSD Liviu Dragnea să fie membru al Guvernului, din cauza condamnării definitive cu suspendare.

În luna aprilie 2016, Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv de Înalta Curte la doi ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de patru ani, în dosarul ”Referendumul”

Potrivit DNA, în calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte formaţiunea pe care o reprezenta, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale. 

În acest sens, conform procurorilor, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, în care a implicat mai multe persoane asupra cărora avea influenţă în virtutea funcţiei pe care o deţinea, având ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot. 

În paralel, Dragnea este acuzat că a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul căruia a transmis mesaje, ordine şi recomandări legate de stimularea participării cetăţenilor la vot prin mijloace interzise de lege către coordonatorii judeţeni de campanie/primarii/activiştii de partid, preciza DNA. 

×
Subiecte în articol: CCR Liviu Dragnea
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close