Antena 3 CNN Război în Israel Ce se va întâmpla în Israel după atacul puternic al Iranului de sâmbătă noaptea

Ce se va întâmpla în Israel după atacul puternic al Iranului de sâmbătă noaptea

Laura Dinu
3 minute de citit Publicat la 07:47 15 Apr 2024 Modificat la 07:51 15 Apr 2024

Armata israeliană a aprobat o serie de planuri defensive, cât și ofensive, însă momentan nu a anunțat dacă va riposta după atacul cu peste 300 de drone și rachete lansat de Iran. 

Un oficial de rang din administrația Biden a declarat că a primit asigurări din partea guvernului israelian potrivit cărora statul evreu nu caută să escaladeze în mod semnificativ confruntarea cu Iranul. 

Inițial, miniștrii guvernului israelian de dreapta și legislatorii au făcut presiuni pentru un răspuns rapid și agresiv la atacul aerian al Iranului. Premierul Netanyahu a amânat însă luarea vreunei decizii cu privire la răspunsul Israelului după ce a avut o conversație cu Joe Biden. 

”Nu sunt sigur că iranienii sunt pregătiți pentru un atac la fel de puternic ca unul israelian. Iar Israelul a anunțat deja că va ataca dur la rândul său. Cred că totul este acum în mâinile americanilor. Administrația Biden poate decide la ce nivel poate răspunde guvernul și armata israeliană, dar acum este un moment foarte, foarte periculos și cred că ar trebui să fim cu toții foarte îngrijorați”, susține Moen Oair, avocat de drept internațional, Universitatea George Mason.

Comanda venită în miez de noapte din partea șefilor armatei iraniene a autorizat o ploaie de rachete și drone asupra Israelului fără precedent în istorie. A fost prima confruntare directă Israel-Iran consemnată vreodată. Sistemul Iron Dome a ținut piept noului atac dușman. 

”Iranul a lansat un atac asupra Israelului și a întâlnit forța sistemului de securitate israelian. Iranul reprezintă o problemă globală, este o provocare regională și este, de asemenea, un pericol pentru Israel, iar lumea a fost în mod clar alături de Israel în fața acestui pericol. Israelul împotriva Iranului, lumea împotriva Iranului, acesta este rezultatul. Aceasta este o realizare strategică pe care trebuie să o valorificăm pentru securitatea Israelului”, spune Benny Gantz, ministru al Cabinetului de Război israelian.

Atât Statele Unite, cat si oficialii de la Bruxelles și-au exprimat sprijinul de neclintit pentru Israel. 

”Voi, băieți, sunteți cei mai buni din întreaga lume, din întreaga lume. Știți asta, asta nu e o hiperbolă. Voi, toți membrii ambelor escadrile, sunteți incredibili, absolut incredibili. Ați făcut o diferență enormă, ați salvat o mulțime de vieți și, datorită abilităților extraordinare, Statele Unite au ajutat Israelul să doboare aproape toate acele rachete care se apropiau”, a declarat Joe Biden, președintele SUA. 

”În fața amenințării Iranului, vom construi o coaliție regională și vom obține plata de la Iran, în modul și la momentul care ne convine. Și, cel mai important, în fața dorinței dușmanilor noștri de a ne face rău, ne vom uni și vom deveni mai puternici”, spune și Benny Gantz, ministru al Cabinetului de Război israelian. 

Ideea a fost promovata si de ministrul israelian al Apararii. Yoav Gallant spune că țara sa are acum ocazia să formeze o alianță strategică. 

”Împreună cu SUA și cu alte țări, am stabilit o alianță puternică și puternică, în coordonare și sincronizare între sistemele de securitate ale statului Israel, ale Statelor Unite și ale partenerilor noștri. Rezultatul este o limitare completă a amenințărilor, cu excepția unei marje foarte, foarte mici”, a declarat Yoav Gallant, ministrul israelian al Apărării.

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a calificat atacul iranian cu peste 300 de drone, rachete balistice şi de croazieră lansat împotriva Israelului un drept natural şi un răspuns meritat. 

 

 

×
Etichete: Război în Israel
Parteneri
x close