Antena 3 CNN Război în Israel Cine sunt Hamas şi Hezbollah. Scopul lor: distrugerea Israelului 

Cine sunt Hamas şi Hezbollah. Scopul lor: distrugerea Israelului 

Hamas şi Hezbollah. Două grupuri cu un scop precis: acela de a distruge Israelul.

de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Oct 2023   •   10:54

Hamas este o organizație islamistă palestiniană activă în Cisiordania și Fâșia Gaza. Misiunea ei este înființarea unui stat islamic în teritoriile palestiniene. 

După ce Hamas a preluat controlul asupra Fâșiei Gaza în 2007, Israelul a declarat regiunea de sub controlul grupării ca o entitate ostilă și a impus o blocadă. 

După un șir de atacuri reciproce între Hamas și Israel, în 2008 a fost convenit un armistițiu de șase luni, care s-a deteriorat rapid, ducând la noi ostilități. 

În noiembrie 2012, Israelul a lansat atacuri aeriene în Gaza, ca răspuns la creșterea tirului de rachete din teritoriu. A fost ucis șeful forțelor Hamas. 

În 2014, tensiunea dintre părți a crescut enorm după dispariția a trei adolescenți israelieni în Cisiordania. Forțele israelieni au lansat o acțiune masivă pentru a-i găsi pe adolescenți și pentru a-i reprima pe membrii Hamas. 

În Gaza s-au intensificat atacurile cu rachete. În 2018, zeci de mii de palestinieni au protestat în Gaza, la frontiera cu Israelul, încercând să treacă granița. Soldații israelieni au deschis focul, ucigând 60 de persoane și rănind alte aproximativ 2.700. 

În mai 2021, membrii Hamas au apărut în Ierusalim și au dus la cea mai mare escaladare a violenței din 2014, soldată cu un schimb violent de rachete și atacuri aeriene. 

Totul a culminat cu 7 octombrie 2023, când Hamas a lansat un atac surpriză, implicând forțe terestre, maritime și aeriene. 
Într-o intervenție în exclusivitate pentru NBC, analistul politic Dov Waxman a explicat care este țelul suprem al militanților Hamas.

„Să submineze şi să frângă determinarea israeliană de a lupta, să frângă rezistenţa israeliană, pentru ca în final să îşi aducă la îndeplinire dorinţa cea mai puternică, drept compensaţie: aceea de a crea un stat independent palestinian”, a declarat Dox Waxman.

Hezbollah şi Hamas sunt entităţi separate, dar împărtăşesc obiectivul comun al rezistenţei armatei împotriva Israelului. 

Hezbollah - „Partidul lui Dumnezeu”

Hezbollah, care înseamnă „Partidul lui Dumnezeu”, este un grup politic și armat șiit susținut de Iran, care a fost format în 1982 pentru a lupta împotriva ocupației Israelului în sudul Libanului. 

Hezbollah își are rădăcinile în grupurile armate formate de Corpul Gărzii Revoluționare Islamice din Iran, în urma invaziei Libanului de către Israel în 1982.

Grupul cu sprijin printre musulmanii şiiţi este unul dintre cei mai mari dușmani ai Israelului din regiune. 

În 2021, liderul Hassan Nasrallah a susținut că Hesbolach are 100.000 de luptători. Grupul se laudă că are rachete de mare precizie și spune că poate lovi toate părțile Israelului. 

Statele Unite estimează că Iranul a alocat sute de milioane de dolari anual Hezbollah în ultimii ani. 

Așadar, în timp ce Hezbollah este o organizație libaneză, Hamas este un grup palestinian.

Spre deosebire de Hamas, Hezbollah este mult mai bine înarmat, folosește rachete ghidate antitanc rusești și are aproximativ 60.000 de soldați

Luptătorii Hezbollah au desfășurat o campanie susținută împotriva forțelor israeliene din Liban și au lansat atacuri asupra civililor israelieni din alte țări. 

În urmă cu câteva zile, Hezbollah a anunțat că se va implica în conflict dacă Israelul își continuă acțiunile în Gaza. Hamas, în schimb, este deja implicată în conflict. 

×
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close