Antena 3 CNN Război în Israel Șeful Hezbollah, discurs cu mii de adepți dintr-o locație necunoscută: "Operațiunea din 7 octombrie a fost 100% palestiniană"

Șeful Hezbollah, discurs cu mii de adepți dintr-o locație necunoscută: "Operațiunea din 7 octombrie a fost 100% palestiniană"

Liderul grupării pro-iraniene Hezbollah s-a adresat, vineri, susținătorilor săi iar presa internațională a comentat în avans că mesajul este unul de natură să influențeze războiul dintre Israel și Hamas.

de Adrian Iclozan    |    03 Noi 2023   •   15:43

Numeroși oameni s-au adunat, vineri, în piața al-Tahrir din capitala irakiană Bagdad, pentru discursul lui Hassan Nasrallah.

De asemenea, o mulțime care ascultă discursul transmis pe monitoare a fost semnalată și în capitala libaneză Beirut.

Presa internațională remarcă faptul că este primul discurs al lui Nasrallah de la izbucnirea războiului dintre Israel și Hamas.

Locul unde se află șeful Hezbollah este necunoscut, în timp ce acesta folosește o legătură video, precizează CNN.

Liderul Hezbollah: "Operațiunea din 7 octombrie a fost 100% palestiniană"

"Operațiunea din 7 octombrie a avut ca scop eliberarea palestinienilor" și "Occidentul a ignorat complet poporul palestinian", a spus Nasrallah la începutul discursului, conform Antena 3 CNN.

El a susținut că actualul război este o "bătălie palestiniană pentru poporul palestinian" și nu are legătură cu interesele iraniene.

"Operațiunea din 7 octombrie a fost planificată într-un secret total. Nici măcar alte facțiuni palestiniene nu au fost la curent cu ea, cu atât mai puțin mișcările de rezistență din străinătate (...)

Comunitatea internațională tot aduce în discuție Iranul, dar atacul din 7 octombrie a fost o operațiune 100% palestiniană, planificată și executată de palestinieni pentru cauza palestiniană, fără nicio legătură cu vreo problemă internațională sau regională (...)

Acest mare atac a produs un cutremur puternic în societatea israeliană și a arătat slăbiciunile Israelului", a continuat liderul Hezbollah, într-o aparentă încercare de a se distanța de orice responsabilitate pentru Iran și pentru organizația sa în izbucnirea actualului conflict.

Hassan Nasrallah a estimat că viețile pierdute în Gaza, în Cisiordania și în alte locuri reprezintă "jertfe demne de urmat", deoarece au dus conflictul israelo-palestinian într-o "nouă etapă istorică", notează CNN.

IDF transmite că trupele sale sunt pregătite la granița cu Libanul

Forțele de apărare israeliene au anunțat că sunt "desfășurate și pregătite" în apropierea graniței cu Libanul.

Mesajul public a fost făcut înainte de discursul planificat de liderul grupării Hezbollah.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene, locotenent-colonelul Richard Hecht, a declarat că Forțele de Apărare ale Israelului sunt "desfășurate și pregătite în nordul țării, într-o poziție defensivă".

"Transmitem poporului libanez: nu vă sacrificați viitorul pentru Hamas", spus el, conform BBC.

Cine este și cum a apărut Hezbollah

Hezbollah este o organizație musulmană șiită, prezentă cu o forță militară semnificativă, estimată la zeci de mii de combatanți, în sudul Libanului.

A fost înființată la începutul anilor '80 de Iran, cu scopul de a se opune Israelului, în contextul în care armata statului evreu a ocupat sudul Libanului în timpul războiului civil din această țară.

Când Israelul s-a retras din Liban, Hezbollah și-a asumat meritul pentru această retragere.

În 2006, gruparea islamistă a efectuat un raid transfrontalier mortal în Israel.

În replică, trupele israeliene au invadat sudul Libanului, dar nu au reușit să elimine Hezbollahul, care și-a mărit ulterior numărul de combatanți și și-a îmbunătățit dotările militare.

Hezbollah este desemnată drept organizație teroristă de către statele occidentale, Israel, țările arabe din Golf și de Liga Arabă.

×
Subiecte în articol: Hassan Nasrallah Hezbollah Liban Israel Hamas
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close