Antena 3 CNN Război în Israel Joe Biden, în Israel: "Statele Unite sunt alături de voi. Însă nu trebuie să vă lăsaţi mistuiţi de furie!" | Președintele SUA susține soluția cu două state

Joe Biden, în Israel: "Statele Unite sunt alături de voi. Însă nu trebuie să vă lăsaţi mistuiţi de furie!" | Președintele SUA susține soluția cu două state

Președintele american Joe Biden a transmis mai multe mesaje după vizita întreprinsă miercuri, în Israel, în tentativa de a opri escaladarea la nivel regional a războiului dintre statul evreu şi grupările islamiste din Gaza.

de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Oct 2023   •   17:21

Mai devreme în cursul zilei, Biden şi-a exprimat opinia în legătură cu lovitura de rachetă de la spitalul Al-Ahli, spunând că, pe baza a ceea ce a văzut, responsabilitatea pare să aparțină grupărilor islamiste din Gaza, nu Israelului.

"Ziua de 7 octombrie (când a avut loc atacul Hamas) a devenit, pentru Israel, una dintre cele mai mortale, de la Holocaust încoace. Lumea a privit atunci, a știut, și n-a făcut nimic. Nu vom sta din nou, privind, fără să facem nimic. Pentru cei care agonizează, așteptând vești de la cei dragi: nu sunteți singuri", a spus președintele SUA.

Biden a declarat că, la fel ca oamenii din SUA după 11 septembrie 2001, israelienii se simt "șocați și cuprinși de durere și de furie".

"Furie. O furie mistuitoare", a subliniat el.

În această stare de spirit, SUA au făcut greșeli după 11 septembrie, a punctat președintele american, cerându-le israelienilor să nu se lase "mistuiți" de furie.

Joe Biden: "Pe baza informațiilor primite, racheta care a distrus spitalul Al-Ahli a fost lansată din Fâșia Gaza"

"Marea majoritate a palestinienilor nu înseamnă Hamas. Hamas nu-i reprezintă pe palestinieni, Hamas folosește familii nevinovate ca scuturi și își pune echipamentele în zonele rezidențiale. Ne pare rău de viețile pierdute în rândurile palestinienilor, cum s-a întâmplat în timpul atacului asupra spitalului din Gaza. Pe baza informațiilor pe care le-am primit astăzi, această tragedie a fost produsă de o rachetă lansată din Fâșia Gaza.

Astăzi, am cerut cabinetului israelian să fie de acord cu livrarea de asistență umanitară vitală pentru civilii din Gaza, pe baza înțelegerii că vor exista inspecții și că ajutorul trebuie să ajungă la civili, și nu la Hamas. Israelul a fost de acord ca asistența umanitară să poată începe să se deplaseze din Egipt către Gaza.

Lucrăm în strânsă cooperare cu guvernul egiptean, cu Națiunile Unite și cu alți parteneri din regiune pentru ca vehiculele cu ajutoare să treacă granița cât mai curând posibil", a anunțat președintele american.

"Statele Unite susțin fără echivoc protecția vieții civile în timpul conflictului", a insistat Joe Biden, anunțând, totodată, un ajutor financiar de 100 de milioane de dolari pentru palestinienii din Gaza și Cisiordania, inclusiv pentru cei peste un milion de sinistrați palestinieni.

El a arătat că, în ceea ce privește relațiile dintre israelieni și palestinieni, se pronunță pentru o soluție cu două state.

"Trebuie să căutam o cale prin cale prin care Israel și Palestina să poată trăi în pace. Pentru mine, asta înseamnă o soluție cu două state.  Aceste atacuri mi-au crescut determinarea de a înfăptui acest lucru.

Teroriștii nu vor câștiga. Libertatea va câștiga. Doresc să închei cu aceleași cuvinte cu care am început: Israel, nu ești singur. Statele Unite sunt alături de tine", a afirmat Joe Biden, în finalul discursului susținut la Tel Aviv.

×
Subiecte în articol: Joe Biden Israel Hamas Gaza
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close