Antena 3 CNN Show Doliu în muzica populară: Cântărețul bănățean Petrică Moise a fost răpus de COVID-19

Doliu în muzica populară: Cântărețul bănățean Petrică Moise a fost răpus de COVID-19

Iubitorii folclorului sunt în doliu după ce Petrică Moise, unul dintre cei mai îndrăgiți interpreți de muzică populară din Banat, s-a stins din viață. Artistul de 74 de ani era internat la un spital din Timișoara, după ce s-a infectat cu SARS-CoV2.

Doliu în muzica populară: Cântărețul bănățean Petrică Moise a fost răpus de COVID-19
de Georgiana Adam    |    03 Oct 2021   •   10:33

Cântărețul nu era vaccinat împotriva COVID-19 şi se afla în stare gravă internat la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara de câteva zile.

Prietenii și colegii de breaslă au postat mesaje de condoleanțe pe rețelele de socializare, după trecerea în neființă a cântărețului. ”Ansamblul Profesonist Banatul își ia, cu nesfârșită tristețe, rămas bun pentru eternitate de la Petrică Moise, artist și prieten a cărui amintire va rămâne neștearsă, luminoasă și caldă în inimile colegilor de breaslă și ale tuturor celor ce i-au iubit muzica. Întreg Banatul folcloric și cultura română însăși sunt profund îndoliate de moartea unuia dintre cei mai mari artiști ai săi, înălțat către Ceruri la vârsta de 74 de ani”, a transmis Ansamblul Profesionist Banatul pe pagina de Facebook.

Petrică Moise a fost unul dintre cei mai îndrăgiţi interpreţi şi compozitori bănăţeni de muzică populară, iar muzică lui a depăşit graniţele ţării.  Născut la 19 iunie 1947 în satul Chisoda în judeţul Timiş, lângă Timişoara, într-o familie de ţărani bănăţeni, artistul a descoperit muzica la școala generală din Chișoda, fiind apoi îndrumat spre Liceul de Muzică și Arte Plastice din Timișoara/ 

A mers apoi la Conservatorul de Muzică Gh. Dima din Cluj și a fost component al Ansamblului Mărțișorul al Casei Studenților din Cluj, dar a renunțat la Conservator. În 1971 a mers la Facultatea de Muzică a Institutului Pedagogic din cadrul Universității din Timișoara. Din 1971 a mers la Ansamblul Doina Timișului și la Ansamblul Timișul.

Ne lasă bucuria a nenumărate cântece, printre care „Iorgovan frumoasă floare”, devenit un imn neoficial al bănăţenilor.

 


 

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close