Antena 3 CNN Show Showbiz Artiştii români susţin că nu pot trăi din drepturile de autor

Artiştii români susţin că nu pot trăi din drepturile de autor

Artiştii români susţin că nu pot trăi din drepturile de autor
Sursa foto: Adrian Enache
03 Noi 2009   •   23:41

Vă mai amintiţi versurile "De-ai fi tu salcie la mal" sau şlagărul "Eşti o simplă amintire"? Chiar dacă au fost fredonate de toţi românii, aceste melodii nu aduc aproape niciun ban celor care le-au cântat de-a lungul anilor. Artiştii spun că în România nu se poate trăi doar din drepturi de autor.

Au trecut aproape 30 de ani de când Mihaela Mihai cânta "Salcia". O adevarată comoară pentru muzica uşoară românească, dar nu şi pentru interpreta ei. ?Eu pentru un an de zile, mi-am găsit în bancă un virament de 10 milioane de lei vechi?, susţine Mihaela Mihai.

Silvia Dumitrescu primeşte câteva sute de lei pe an. Cântareaţa ajunsă la 50 de ani spune că degeaba a cântat o viaţă întreagă, dacă acum nu poate trăi de pe urma muncii sale. ?E o nedreptate pentru că până la urmă noi am pus niste baze, am construit nişte drumuri, bătătorite pentru alţii care acum ne râd în faţă şi ne iau peste picior?, a spus cântăreaţa. Dar nu asta este cea mai mare supărare a ei. ?Mă întâlnesc pe stradă cu tineri, copii de 8 ani, 10 ani sau 14 ani care nu ştiu cine sunt eu!?

Scârbit de sumele mici care-i intră în buzunar, Adrian Enache face haz de necaz. ?Nu ştiu dacă sunt hoţii pe recepţie ca să-mi spargă din nou casa, dar câştig enorm, fraţilor!?

Gheorghe Turda se numără printre puţinii artişti care câştigă destul de bine după o viaţă de cântec. Posturile de radio îi difuzeaza melodiile, iar asta l-a salvat. ?Eu am primit aproximativ 60 de milioane pe banii vechi, pe trei luni?. Chiar dacă sunt bani frumoşi, interpretul spune că nu îi ajung.

Observator

×
Subiecte în articol: drepturi de autor
Parteneri
Schimbare importantă pentru călătorii ce trec prin Gara de Nord
x close