Antena 3 CNN Show Showbiz Celebra casă de modă Yves Saint Laurent aniversează o jumătate de secol de existenţă

Celebra casă de modă Yves Saint Laurent aniversează o jumătate de secol de existenţă

Celebra casă de modă Yves Saint Laurent aniversează o jumătate de secol de existenţă
Sursa foto: Foto: fashiontraveler.com
30 Noi 2011   •   19:06

Celebra casă de modă Yves Saint Laurent sărbătoreşte 50 de ani de existenţă.

La o jumătate de secol de la înfiinţarea, pe 4 decembrie 1961, a casei de modă ce îi poartă numele, designerul Yves Saint Laurent aparţine de acum patrimoniului cultural francez şi este adulat în continuare în lumea întreagă, deşi a murit în anul 2008, informează Mediafax.

"Au rămas încă multe creaţii ale casei Saint Laurent peste tot. Cele mai importante sunt acelea care se văd probabil cel mai puţin", a declarat pentru AFP Pierre Bergé, cofondator care a şi condus, timp de 40 de ani, marca YSL.

"Saint Laurent a modelat complet epoca în care a trăit. Toată lumea are o creaţie Saint Laurent, chiar dacă nu ştie acest lucru. El a inventat întregul univers masculin pe care l-a trecut pe umerii femeilor: smochingul, jacheta la două rânduri de nasturi şi cămaşa în stilul safari. El îşi reprezintă ţara!", a adăugat Pierre Bergé.

Bergé, care se ocupă în prezent de fundaţia înfiinţată în memoria marelui designer francez,  compară statutul lui Yves Saint Laurent cu cel al unui mare pictor şi descrie o personalitate a cărei influenţă trece dincolo de universul modei, aşa cum a mai făcut-o în trecut "o singură altă persoană", Coco Chanel.

Pe 4 decembrie 1961, Yves Saint Laurent şi-a creat propria casă de modă, în parteneriat cu Pierre Bergé, şi s-a mutat pe strada Spontini din Paris. Împreună - Saint Laurent se ocupa cu partea creativă, iar Bergé, cu gestiunea -, cei doi au construit o marcă, al cărei logo era alcătuit din trei litere negre înterconectate, ce a devenit cunoscută în lumea întreagă şi simbolizează şi în zilele noastre eleganţa stilului francez.

Marca YSL, proprietate a grupului PPR, avea anul trecut o cifră de afaceri de aproape 270 de milioane de euro. Parfumurile şi produsele cosmetice sunt administrate de grupul L'Oréal.
   
Saint Laurent avea 25 de ani atunci când a prezentat prima colecţie a casei sale, pe 29 ianuarie 1962. El a inventat practic garderoba femeii moderne: jacheta şi trenciul, paltonul şi salopeta. S-a folosit de coduri masculine pentru a reda femei libertatea de mişcare şi a creat articole care îmbrăcau toate femeile, nu doar clientele bogate.

Yves Saint Laurent a murit pe 1 iunie 2008, din cauza unei tumori pe creier, la vârsta de 71 de ani.

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close