Antena 3 CNN Show Showbiz Kim Peek, savantul care a inspirat Rain Man, a decedat la 58 de ani (VIDEO)

Kim Peek, savantul care a inspirat Rain Man, a decedat la 58 de ani (VIDEO)

Kim Peek, savantul care a inspirat Rain Man, a decedat la 58 de ani (VIDEO)
Sursa foto: kim peek
23 Dec 2009   •   16:37

Persoana care a inspirat personajul principal din filmul de Oscar Rain Man a decedat. Kim Peek avea 58 de ani. Tatăl acestuia, Fran, a declarat că el a avut un atac de cord, sâmbătă, şi a fost declarat decedat la spitalul din Salt Lake City .
Peek era o persoană cu o memorie remarcabilă şi l-a inspirat pe scriitorul Barry Morrow când a scris Rain Man, flimul din 1988 ce a obţinut patru premii Oscar.
Fran Peek declara că fiul său l-a cunoscut pe Morrow la o conferinţă la începutul anilor 80, când acesta din urmă a fost impresionat de capacitatea lui Peek de a reţine tot ce aude sau citeşte.
Morrow a scris ulterior scenariul de Oscar. Deşi personajul interpretat de Dustin Hoffman este de ficţiune, Fran Peek declara că fiul său era la fel de impresionant precum jocul lui Hoffman.
Adevăratul caracter al lui Kim a ieşit la iveală când a mers în jurul lumii pentru a înlătura prejudecăţile despre persoanele cu dizabilităţi: a calătorit peste cinci milioane de kilometri şi a vorbit cu 60 milioane persoane.
După naşterea sa, în 1951, părinţii au fost sfătuiţi să îl plaseze într-o instituţie, dar au refuzat. Ulterior, Peek a fost apreciat ca fiind 'mega-savant' , care era un geniu în 15 subiecte diferite, de la istorie la literatură şi geografie, de la matematică la sport şi muzică sau date.
Cu toate acestea, funcţiile sale motorii erau limitate: nu putea executa sarcini simple, precum ar fi să se îmbrace singur sau să aprindă lumina.
În schimb avea o memorie remarcabilă, iar NASA l-a studiat deoarece aceasta se îmbunătăţea pe măsură ce îmbătrânea. Putea recita din memorie conţinutul a circa 12000 de cărţi.












Antena3.ro

×
Subiecte în articol: persoane cu dizabilitati
Parteneri
Record de viteză pe un drum naţional din România
x close