Antena 3 CNN Sport Fotbal extern 12 candidaturi pentru organizarea CM din 2018 şi 2022 au fost depuse la FIFA

12 candidaturi pentru organizarea CM din 2018 şi 2022 au fost depuse la FIFA

12 candidaturi pentru organizarea CM din 2018 şi 2022 au fost depuse la FIFA
03 Feb 2009   •   15:40

Egipt şi Coreea de Sud se află printre ultimele ţări care şi-au depus candidatura pentru a găzdui Cupele Mondiale din 2018 şi 2022. FIFA va confirma lista candidaturilor, care marţi a ajuns la 12 ţări.
În prezent, Australia, Indonezia, Japonia, Qatar, Coreea de Sud, Egipt (doar pentru 2022), Mexic, Statele Unite ale Americii, Anglia şi Rusia şi-au lansat candidaturi individuale. Există de asemenea şi două candidaturi comune, nefavorizate de preşedintele FIFA Sepp Blatter, din partea Belgiei cu Olanda şi a Spaniei cu Portugalia.
FIFA a anunţat în decembrie că ţările gazdă ale Cupelor Mondiale din 2018 şi 2022 vor fi anunţate la aceeaşi dată, în decembrie 2010. Dacă o candidatură pentru 2018 va cădea, ţara respinsă intră imediat în votul pentru 2022, deşi politica de rotaţie a celor de la FIFA previne ca o ţară să găzduiască o Cupă Mondială dacă unul din precedentele două turnee a avut loc pe acelaşi continent. BBC dă ca exemplu faptul că, dacă o ţară europeană va câştiga dreptul de a găzdui CM 2018, Anglia nu va mai putea să candideze pentru 2022. Totodată, ţările din America de Sud nu au putut să depună candidaturi pentru niciuna dintre cele două competiţii, Brazilia fiind gazda Cupei Mondiale în 2014.
Favorită pentru găzduirea uneia dintre cele două Cupe Mondiale este Australia, care ar putea primi sprijinul lui Blatter, acesta declarând în luna mai a anului trecut că ar fi ?ceva special? dacă turneul s-ar desfăşura în premieră în Oceania. ?Ştim că avem capacitatea, experienţa şi expertiza pentru a găzdui o Cupă Mondială de succes?, a declarat Frank Lowy, preşedintele Federaţiei Australiene de Fotbal.
Pe de altă parte, candidatura Spaniei şi Portugaliei ar putea fi dezavantajată de comentariile făcute de Blatter, care se opune candidaturilor comune. ?În momentul în care avem trei, patru candidaturi relevante, le vom respinge din start pe cele comune?, a declarat Blatter la o şedinţă a Confederaţiei Sud-Americane de Fotbal, săptămâna trecută. Deşi nu există nicio politică oficială care să respingă candidaturile comune, se pune presiune ca Spania să candideze de una singură, fără Portugalia. ?Ţările capabile să găzduiască singure turneele ar trebui să o facă aşa?, a spus un purtător de cuvânt al FIFA.
Antena3.ro

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close