Antena 3 CNN Sport Fotbal extern Fostul fotbalist Matthias Sammer, legături cu securitatea din fosta RDG, Stasi

Fostul fotbalist Matthias Sammer, legături cu securitatea din fosta RDG, Stasi

Fostul fotbalist Matthias Sammer, legături cu securitatea din fosta RDG, Stasi
20 Dec 2017   •   17:59

Fostul star al fotbalului german Matthias Sammer a aparţinut în tinereţe unui regiment subordonat Ministerului securităţii de stat din fosta RDG comunistă, celebra Stasi, a explicat el într-un interviu acordat cotidianului Bild, care l-a confruntat cu dosarul său de la Stasi.

''Au existat constrângeri cărora nu te puteai sustrage'', a povestit fostul fotbalist, care a fost internaţional în fosta RDG înainte de a juca pentru Germania reunificată. ''Desigur, a fost trist şi a făcut parte dintr-un sistem rău, dar nu aveam de ales''.

Sammer, care totuşi nu trebuia să-i spioneze pe compatrioţii săi, a fost înregimentat la vârsta de 19 ani, ceea ce i-a permis să-şi urmeze fără probleme cariera de sportiv de înalt nivel, într-o ţară care cerea cetăţenilor săi o fidelitate totală partidului şi sistemului politic.

Tatăl său Klaus, internaţional est-german, a fost dat afară din selecţionată la Jocurile Olimpice 1972 şi la Mondialul 1974 din Germania de Vest, deşi disputase toate meciurile din preliminarii, deoarece a refuzat să adere la SED, Partidul socialist unit, avatarul est-german al partidului comunist.

''Jucătorii echipei Dinamo Dresda erau afiliaţi unui regiment de gardă'', a adăugat Mathias Sammer (50 ani), astăzi consultant la televiziune, ceea ce le-a permis ''să scape de un serviciu militar activ'' şi de a se consacra în totalitate carierei lor sportive.

''Nu am văzut niciodată o armă şi nu am participat niciodată la un exerciţiu'', afirmă fotbalistul care a purtat de 23 de ori tricoul naţionalei RDG, înainte de a deveni campion al Europei cu Germania reunificată în 1996, an în care a obţinut Balonul de Aur. În 1997, el a câştigat Liga Campionilor cu Borussia Dortmund.

Matthias Sammer a fost apoi antrenor (un titlu de campion al Germaniei în 2002 cu Borussia Dortmund), după care a deţinut funcţia de director sportiv la federaţia germană şi la Bayern Munchen (o Ligă a Campionilor în 2013).

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close