Antena 3 CNN Sport Fotbal extern Sepp Blatter, tupeu fără margini: "Reformele sunt şi mai importante"

Sepp Blatter, tupeu fără margini: "Reformele sunt şi mai importante"

Sepp Blatter, tupeu fără margini: "Reformele sunt şi mai importante"
10 Iul 2015   •   19:57

Joseph Blatter, președintele demisionar al FIFA, a estimat vineri că reformele forului fotbalistic mondial "sunt și mai importante" decât alegerea succesorului său și a înțepat în treacăt UEFA, organizație condusă de Michel Platini, relatează Agerpres.
 
"În Europa, revine un singur subiect: alegerea președintelui. Cu toate acestea, sunt și mai importante reformele pe care până acum nu am putut să le începem", a scris Blatter într-un editorial pentru revista săptămânală a FIFA.

Urmașul lui Blatter va fi ales cu ocazia unui congres extraordinar, organizat între decembrie și ianuarie. Data va fi anunțată pe 20 iulie, cu ocazia unui comitet executiv extraordinar.

În condițiile în care Michel Platini, care mult timp a cerut plecarea sa, este deja favorit pentru a-l înlocui, Blatter a arătat ceea ce el consideră a fi o carență a UEFA.

"Când FIFA propune introducerea unor reguli de comportament etic în ansamblul organizației, toate confederațiile se opun, cu excepția Asiei", a subliniat elvețianul. "UEFA nu are (...) nici acum comisie de etică, federația germană (...) nu are nici ea", a adăugat el.

Legat de planul de reforme, Blatter a estimat că trebuie "modificate structurile astfel încât să devină inatacabile". El a afirmat: "Comitetul executiv trebuie să fie ales și controlat de congres. Trebuie efectuate teste de integritate independente — de exemplu de către comisia de etică".

"Să ocupi postul de președinte are până la urmă doar o importanță secundară — deși te regăsești sub focul scânteietor al proiectoarelor. Congresul sper că nu se va lăsa orbit. Fiindcă FIFA este cea care se află în joc — nici mai mult, nici mai puțin", a asigurat Blatter.

Blatter s-a apărat, afirmând că "nu este responsabil de comportamentul membrilor comitetului executiv în țările lor de origine".

"În ultimele săptămâni, nemulțumirea generală vizând FIFA s-a îndreptat mai ales împotriva mea. Nu am nicio problemă cu aceasta, fiindcă sunt capabil să mă apăr, a declarat Blatter într-un articol pentru revista săptămânală a FIFA. Fac totuși un apel la buna-credință a opiniei publice. Nu aș putea să-mi asum vreo responsabilitate pentru unii membri ai unui guvern (comitetul executiv al FIFA) pe care nu i-am ales eu însumi".

Oficialul de 79 de ani, aflat de 40 de ani la FIFA, a repetat că se opune "limitei de vârstă". În schimb, el este favorabil "limitării numărului de mandate", cum cer mulți dintre opozanții săi.

Aceste declarații ale lui Blatter vin după ce americanul Chuck Blazer, fost secretar general al CONCACAF și fost membru în Comitetul executiv al FIFA, a fost suspendat pe viață din cadrul forului fotbalistic mondial. Blazer a colaborat cu justiția americană în scandalul de corupție care zguduie FIFA.

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close