Antena 3 CNN Sport Fotbal intern Capii fotbalului românesc, prinşi cu furtul de către DNA

Capii fotbalului românesc, prinşi cu furtul de către DNA

Capii fotbalului românesc, prinşi cu furtul de către DNA
Sursa foto: capii fotbalului romanesc
10 Feb 2009   •   19:48

Au furat de la stat şi au băgat în buzunarul lor! Nu puţin. Peste zece milioane de euro care ar fi trebuit să ajungă în vistieria statului, au ajuns în conturile impresarilor, spun procurorii DNA. Aceştia au încercat să demonstreze în rechizitoriu că cei opt capi ai fotbalului românesc sunt experţi în spălare de bani, evaziune fiscală şi înşelăciune.
În fruntea listei se află fraţii Ioan şi Victor Becali. Pe ei procurorii îi acuză că au driblat statul cu 10 milioane de dolari prin trecerea pe contracte a unor sume mai mici pe contractele de transfer ale unor jucători de la Dinamo, Rapid şi Gloria Bistriţa.
Procurorii spun că banii au fost livraţi în conturile unor firme off-shore, fiind ridicaţi mai apoi de Victor Becali. Astfel, statul român a fost prejudiciat cu 4, 5 milioane de lei. La aceast sumă se adaugă alte trei sute de mii, prejudiciu adus statului de Victor Becali.
"Nu orice speculaţie înseamnă probă. Procesul penal va releva nevinovăţia clienţilor mei. Vom demonstra faptul că fiecare club a încasat sume potrivit contractului.", a declarat Dan Apostol, avocatul fraţilor Becali.
Alt personaj care apare în dosar este Cristian Borcea. pe el procurorii îl acuză că a minţit de fiecare dată când a fost implicat într-un transfer. Aşa că aproape 6 milioane de dolari care ar fi trebuit să ajungă în contul Dinamo, ar fi ajuns în contul lui Borcea. S-ar bucurat şi de ajutorul fraţilor Becali, spun procurorii. Prejudiciul adus statului român nu este deloc de ignorat: 1.180.000 de lei.
"Nu şi-a însuşit niciun leu sau euro, sau altă monedă din sumele cuvenite clubului. Toate transferurile de care se face vorbire sunt transferuri absolut legale.", a continuat Dan Apostol, de această dată în calitate de avocat al lui Cristi Borcea.
În rechizitoriu, anchetatorii spun că lui Gheorghe Copos i-a purtat noroc fotbalistul Florin Bratu. Copos a intermediat transferul şi s-a îmbogăţit cu 2.650.000 de euro. Ar fi avut de câştigat şi de pe urma lui Cristian Dulca, profitul fiind de 480 de mii de euro.
Gheorghe Copos a câştigat, statul român a pierdut. Anchetatorii spun că numai din cele două transferuri probate de procurori, bugetul de stat a fost prejudiciat cu aproape 2,3 milioane de lei, adică peste o jumătate de milion de euro.
Gheorghe Copos spune însă că nu a existat niciun prejudiciu, declarând prin telefon următoarele:
"Toate sumele din contractul cu Dulca şi Bratu au fost încasate şi înregistrare în bilanţurile contabile ale clubului.Rapid nu a fost prejudiciat, CFR Cluj nu a fost prejudiciat şi statul nu a fost prejudiciat.", a precizat Copos. Lista procurorilor continuă cu nume grele precum Gică Popescu (300.000 EURO), Mihai Stoica (550.000 EURO), Gigi Neţoiu (400.000 EURO) sau Jean Pădureanu (1.700.000). Anchetatorii susţin că prejudiciul total adus statului român depăşeşte 10 milioane de euro.
Observator

×
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close