Antena 3 CNN Sport Fotbal intern Povestea primului fotbalist român care a jucat la FC Barcelona în anii '50

Povestea primului fotbalist român care a jucat la FC Barcelona în anii '50

Povestea primului fotbalist român care a jucat la FC Barcelona în anii '50
Sursa foto: sursa foto: ziuadevest.ro
27 Mar 2017   •   16:13

Filmul ”Nicolae Simatoc. Variaţiuni pe un nume”, un documentar despre primul fotbalist român care a jucat la F.C. Barcelona, va fi proiectat la Timișoara, marți, 28 martie, de la ora 18,00, în Aula Magna a Universității de Vest, potrivit ziuadevest.ro.

O legendă a fotbalului mondial şi drumul său prin regimurile politice europene din perioada 1938-1952. Smatoc – Simatoc – Szegedy – Sims sunt numele sub care a evoluat în diferite ţări primul fotbalist de origine română ajuns la magnifica echipă spaniolă F.C. Barcelona.

O poveste impresionantă începută la Grimăncăuţi, în Basarabia, şi încheiată în Australia. Filmul prezintă traseul parcurs de Nicolae Simatoc până la gloria sportivă, dar, mai ales, lupta omului înzestrat cu talent pentru depăşirea obstacolelor vieţii şi atingerea succesului. Component al ”naționalei” României, șase trofee cu Barcelona, campion al Ungariei, vicecampion al Italiei și României sunt câteva dintre reperele unei cariere remarcabile.

Numele Nicolae Simatoc nu era unul foarte cunoscut pe cele două maluri ale Prutului, în urmă cu trei ani, până când istoricul Octavian Țâcu și psihologul sportiv Boris Boguș de la Chișinău au cutezat să pătrundă dincolo de simpla menționare în statisticile sportive de la mijlocul secolului XX. Ei au pus cap la cap informațiile din arhive și mărturiile contemporanilor fotbalistului și au publicat o carte despre viața acestuia, dar și-au dorit și un film documentar.

 

×
Subiecte în articol: FC Barcelona
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close