Antena 3 CNN Sport Fotbal intern Proiectul privind combaterea violenţei în sport, aprobat de Camera Deputaţilor

Proiectul privind combaterea violenţei în sport, aprobat de Camera Deputaţilor

Proiectul privind combaterea violenţei în sport, aprobat de Camera Deputaţilor
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.T.    |    15 Dec 2011   •   13:55

Deputaţii au aprobat, joi, cu 235 de voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi două abţineri, o propunere legislativă privind combaterea violenţei în sport, care înăspreşte pedepsele pentru recidiviştii care se fac vinovaţi de violenţă pe stadioane, anunţă Mediafax.

Alin Trăşculescu, deputatul PDL căruia i-a aparţinut propunerea, a precizat, miercuri, după ce proiectul a primit aviz favorabil din partea Comisiei pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor, că principalele reglementări îi privesc pe recidivişti şi că proiectul conţine măsuri pentru stoparea violenţei pe stadioane, cum ar fi înăsprirea pedepselor, dublarea cuantumului amenzilor, avize suplimentare care trebuie obţinute de firmele de pază la stadioane, cursuri specializate pentru personalul de pază.

Sunt câteva modificări pe care le-am preluat din legea engleză împotriva huliganismului. Sunt câteva modificări pentru legea 4, cunoscută sub numele de legea Mitică Dragomir şi cele mai importante modificări sunt legate de recidivişti care în timpul jocului trebuie să se deplaseze la secţia de poliţie. Mi se pare chintesenţa acestei legi pentru că cei care sunt interzişi până acum în România aveau acces nestingherit şi aveau senzaţia că nu li se poate întâmpla nimic. Legea se referă la huligani şi la violenţa pe stadioane şi nu trebuie să existe nicio temere că suporterii au de suferit odată cu promulgarea acestei legi mai aspre decât legea 4 în vigoare”, a explicat Trăşculescu.

Proiectul a primit raport favorabil şi de la Comisia de apărare a Camerei Deputaţilor.

Propunerea legislativă privind modificarea şi completarea legii 4/2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi jocurilor sportive a fost respinsă de Senat în aprilie 2010.

Cele mai importante amendamente ale propunerii legislative prevăd închisoare pentru orice obiect artizanal folosit în incinta arenelor sportive, închisoare de la 6 luni la un an şi măsura interzicerii accesului la competiţiile sportive pe o perioadă cuprinsă între 1 şi 2 ani pentru tentativa de a pătrunde pe teren, închisoare de cel puţin un an pentru acte de agresiune pe teren şi închisoare pentru persoanele cărora li s-a interzis accesul la competiţiile sportive dar intră totuşi pe stadion.

De asemenea, după modelul englezesc, „persoanele faţă de care s-a dispus măsura interzicerii accesului pe arenele sportive au obligaţia ca, pe timpul desfăşurării competiţiilor pentru care s-a dispus măsura, să se prezinte la cel mai apropiat sediu al poliţiei, jandarmeriei sau poliţiei de frontieră”, cine nu se prezintă la sediul poliţiei urmând să fie amendat cu o sumă cuprinsă între 500 la 1.500 de lei sau să primească o pedepasă de 120-200 de ore de muncă în folosul comunităţii.

În fine, persoanele care vor fi urmărite penal, vor fi automat interzise pe stadioane timp de 6 luni.


×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close